Funtime MIKROSKOPSKE SKULPTURE

Koliko Hulkova stane na vrh igle?

  • Autor: K. D.
  • 24.8.2009 11:08:39
  • 24.8.2009 11:00:00

Kako to izgleda kada umjesto kista koristite dlaku mrtve muhe, a vaše figure stanu na vrh igle? Pa izgleda kao 700.000 kuna. Za toliko otprilike britanski samouki kipar prodaje svoje radove. A na iglu je nataknuo sve i svašta, od Simpsona do Puff Diddyja

Samouki minijaturist Willard Wigan proslavio se svojim skulpturama koje stavlja na ušice ili vrhove igala i koje se zapravo mogu pravo vidjeti tek pod mikroskopom. Ne samo da mu klijentela treba povećalo ne bi li uživala u njegovom radovima, već, naravno, i on sam koristi mikroskop dok daje oblik svojim mikrofiguricama koje potom boja služeći se dlakom muhe.
     
Premda se radi o jedva vidljivoj umjetnosti, klijentela uključuje vrlo zvučna imena. Od pedesetdvogodišnjeg kiparskog akrobata, kojeg se ne bi posramila ni japanska nanoindustrija, kupuju Prince Charles, Elton John, Mike Tyson ili pak britanski tajkun David Lloyd. Ništa čudno budući da Wiganova figurica smještena u ušicu igle stoji oko 140.000 dolara, tj. 713.000 kuna.

'Ja sam kao ludi profesor, samo bez raščupane kose', kaže umjetnik koji na jedan rad potroši oko šest tjedana. 'Radim s veličinama šest do sedam mikrona, što je trećina točke koju vidite odštampanu u novinama', objašnjava dalje sitničavo pedantni kreativac koji radi pod mikroskopskim povećanjem od 800 puta. Miješa plastično iverje i vlakna prašine dok ne dobije željeni oblik, a preciznost na toj razini zahtjeva, kaže, nadljudsku mirnoću ruke.

'Kada radite na toj razini trebate kontrolirati i najmanji pokret tijela – od jagodica, zglobova, pa čak i do pulsa u prstima. Usporavam disanje pri svakoj intervenciji što mi usporava srce te imam oko sekundu i pol između svakog otkucaja da napravim rez', prepričava svoj suludi način rada čovjek kojem su teme daleko 'lakše' od načina rada. Uglavnom, u superkoncentriranoj tišini između otkucaja srca, udisanja i izdisanja i kroz samokontrolu koje se ne bi posramili ni jogiji po indijskim šumama, Wigan radi likove poput Puff Diddyja, Simpsona, Čarobnjaka iz Oza ili Hulka.

'Majka mi je uvijek govorila: što ti je rad manji, to ćeš biti veći', prisjeća se umjetnik koji se ovih dana seli iz Velike  Britanije u Los Angeles gdje će napraviti serijal na temu Michaela Jacksona i još par imena iz celebrity rubrika.

Šest tjedana mukotrpnog modeliranja prašine i plastike, 700.000 kuna i obavezno korištenje mikroskopa, a sve da bi u prorezu igle spazili Hulka? OK.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više