PREVIŠE PLINOVA

I grah je krivac za globalno zatopljenje

10.04.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Britanska ministrica zadužena za probleme klimatskih promjena pozvala je u srijedu sunarodnjake da smanje konzumaciju pečenoga graha koji 'smrdljivom emisijom' utječe na globalno zatopljenje

Od 2009. upozoravalo se da je povećani uzgoj goveda, koja ispuštaju metan u atmosferu, jedan od glavnih krivaca za globalno zatopljenje, no stručnjaci su takve jednostrane tvrdnje odbacili.

Na britanske prehrambene navike upozorio je u zastupnik u Domu lordova koji je od ministrice zatražio da komentira tvrdnju iz emisije BBC-a da Velika Britanija ima najveću proizvodnju pečenoga graha i najveću potrošnju tog jela na svijetu.


Ministrica Lady Verma pozvala je Britance da 'na umjerenu razinu' svedu svoju potrošnju graha.

Prema studiji iz prosinca 2013. u Velikoj Britaniji je u 2012. bilo prodano pečenoga graha za gotovo 340 milijuna funti (411 milijuna eura).

Ugljični dioksid iz fosilnih goriva najviše sudjeluje u emisijama takozvanih stakleničkih plinova koji stvaraju na Zemlji atmosferu s učinkom staklenika, ali učinak metana je 20 puta veći, piše Daily Mirror.

Goveda poput krava proizvode šestinu ukupne emisije metana na planetu, a prema dosadašnjim izračunima metan ljudskog porijekla daleko je manje odgovoran, tek 1/5,000-ti dio od ukupnih emisija stakleničkih plinova, dodaje list.


Međutim, iako se zadnjih stotinjak godina koncentracija metana u atmosferi više nego udvostručila (sa 750 ppm na 1800 ppm), drugi su stručnjaci odbacili teze o odgovornosti 1.5 milijardi grla stoke na planetu jer metan nije jedini staklenički plin, a ukupni udio koji preživači imaju u nastanku globalnog zatopljenja je zapravo samo 2-3 posto.

Što se graha tiče, ta namirnica, dakako, ima i svojih velikih prednosti i pozitivan učinak na zdravlje. Novo je istraživanje pokazalo da svakodnevna porcija mahunarki, poput graha, slanutka, leće i graška, smanjuje loš kolesterol te značajno utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti o čemu smo već pisali