Funtime NAJVEĆA MESOŽDERKA IKADA

Otkrivena biljka koja jede štakore

  • Autor: K. D.
  • 17.8.2009 15:10:22
  • 17.8.2009 14:42:50

Tim botaničara objavio je studiju o nedavno otkrivenoj biljci mesožderki s Filipina. Najveća žderačica životinja iz svijeta flore može se pohvaliti činjenicom da jede čak i štakore

Botaničari predvođeni britanskim ekspertima Stewartom McPhersonom i Alastairom Robinsonom pošli su tragom dvojice kršćanskih misionara koji su 2000. godine izvijestili o ogromnoj biljci mesožderki na obroncima filipinske planine Victoria. Kako je bilo i očekivano, ubrzo su je i pronašli te nazvali po poznatom istraživaču i dokumentaristu Sir Davidu Attenboroughu.

Dvomjesečna ekspedicija dogodila se prije dvije godine, a rezultati su nedavno objavljeni u britanskom botaničkom časopisu Journal of Linnean Society, gdje su pobrojane sve vrste mesožderki.

'Biljka proizvodi spektakularne zamke koje ne samo da hvataju insekte, već i glodavce. Pravo je čudo što je ostala neotkrivena sve do 21. stoljeća', izjavio je McPherson o novoj vrsti Nepenthes attenboroughii.

Sir David, koji broji svoju 83. godinu, priznaje da je bio iznimno počašćen idejom da se biljka nazove po njemu. 'Čuo sam da hvata i štakore te ih rastapa svojim izuzetno jakim enzimima', fascinirano je dodao legendarni ljubitelj prirode i njezinih tajni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više