LOPOVLUK PO AUSTRALSKI

Od krađe dlaka i maslina pa sve do seksi lutkica

17.08.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Valjda zbog prevelike južine – ipak je škvadra u Australiji u susjedstvu Južnoga pola – lopovi na tom kontinentu kradu pomahnitalo, divlje i apsolutno sve. Redakcija Brisbane Timesa dala si je truda i pobrojala sulude krađe koje su zadesile zemlju klokana u posljednje vrijeme. Od krastavaca i jaja do dlaka i stijena. Birajte...

Samo je nekoliko dana prošlo od agencijske vijesti da su po Australiji počeli nestajati krastavci, no to, očito, nije sve. Krade se sve u šesnaest, a endemski slučaj otuđivanja tuđe imovine, pored krastavaca, bila je, recimo, i krađa bikovih jaja u Rockhamptonu. Tamošnje gradsko vijeće moralo je lokotom zaključati testise na skulpturi bika jer se ispostavilo da ih lokalni studenti svako malo otkinu i odnesu.

Tu, su, dakako, i već spomenuti krastavci. Da ponovimo, u prošla je tri mjeseca skupina lopova otuđila krastavce u vrijednosti 55 tisuća kuna. Brali su po poljima, staklenicima, gdje god. Očito je inkriminirani tim vrlo dobro upućen u to tko i gdje uzgaja krastavce jer su napadani samo staklenici gdje se to povrće bogohulna oblika uzgaja.

Što pak reći na filigranski odrađenu krađu maslina? Naime, maslinik u Lovedaleu doslovno je oljušten do zadnje masline - posao za koji treba najmanje tri dana ako ga radi šestero ljudi. 398 stabala bilo je totalno očišćeno od plodova. Nije nađena čak ni jedna maslina na tlu. No kradljivci su, valjda kao mali znak pažnje, vlasniku ostavili dva netakunta stabla.

Da ne bi ostali samo na povrtnom kriminalu, novinari Brisbane Timesa podsjećaju na bizarnu krađu konjskih repova iz 2004. godine. Šestero konja ostalo je bez svojih dlakavih guznih pokrivala na farmi u Toowoombi. Vlasnik je za to vrijeme bio u bolnici gdje je liječio probleme sa srcem. Kaže da lažni repovi na crnom tržištu mogu doseći cijenu i do 2.000 dolara.

S druge strane, mnogi turisti kradu primjerke crvenih stijena iz središnje Australije, koje neki od njih, svladani grižnjom savjesti, šalju poštom nazad. Tako svako malo pristigne neki paket iz Njemačke, Španjolske ili Francuske. Mnogi su se također požalili da su, nakon što su dopremili kamen kući, doživjeli niz nesreća, što se možda može ponajviše reći za stanovitog Nijemca koji je popalio stijenu tešku 7,5 kilograma.

Krali su se potom i krokodili, statue teške 40 kilograma, a bome i lutke na napuhavanje. U gradu Cairnsu na sjeveru Queenslanda napaljeni je lopov otuđio neodređenu količinu seksi gumenjača, a neke je od njih i potrošio u obližnjoj aleji. Sve nas to dovodi do zaključnog slučaja - lika koji je opsesivno krao ženske dlake. Rodney Lyle Petersen je 2007. dobio dvije godine zatvora jer je utvrđeno da je u 50 slučajeva ilegalno prekapao po prtljazi ženskih putnica – radio je kao dostavljač izgubljene prtljage na aerodromu – tražeći i skupljajući dlake s češljeva i donjeg rublja. Sve bi potom pomno zabilježio u svoj dnevnik, a pronađenu lovinu manirom forenzičara pomno stavljao u plastične vrećice. Sada je možda već na slobodi i bez beda ga zamišljamo kako u obližnjem dućanu kupuje par bilježnica i svežanj vrećica za duboko zamrzavanje.