TATA , KUPI MI BEJZBOL PALICU

10 naj hrvatskih neispunjenih želja

02.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Željeli smo državu, NATO, niskopodne tramvaje, veće kamatne stope, sve smo to više-manje dobili i što sad? Ostala je neka praznina oko dijafragme. Naravno. Nuspojava svih ostvarenih snova. No svijet ostaje na mladima i možda je krajnje vrijeme da se obrazujemo na temu neispunjenih želja generacija koje stasaju. Čisto da vidimo što ih pali. Je li to medo, zeko, bicikl, romobil ili nešto peto? Pročeprkali smo po par online foruma i izdvojili za vas 10 hitova hrvatske neiživljene fantazije

Atomska bomba
Nuklearno osviještena generacija ima i nuklearne želje. Ili da kažemo puste? Ono, atomski. Ma jasno, snatrenje o povlačenju crvene ručice, razvaljivanju pola planeta i neutronskoj pirotehnici daleko je kozmopolitskije od nekakve lokalpartriotske ideje o, recimo, dovršenju dionice autoceste. Tako stanoviti forumaš svoju neispunjenu želju opisuje riječima: 'Aktivirati atomsku bombu i gledati kroz staklo za varenje.' Nije, doduše, precizirao koje staklo. RayBan, Gucci ili Versace? No-name kataklizme su totalno nehrvatske.

Vjenčana torta
Ima ih koji nakon 13 stoljeća povijesnih Scili i Haribdi rodnogrudnog usuda sanjaju o tome da smažu, eto, vjenčanu tortu u neku dosadnu večer. Ono, doma si, gledaš 757. reprizu 'Seinfelda' i baš bi si polomio pod zubima mladenkinu glavu s vrha četverokatnog zigurata od šlaga i šećera. Da ponovimo - ne kolač, ne torta, ne torta na četiri kata, ne torta na četiri kata bijele boje, nego - ta-dam! - svadbena torta! Pridjev je bitan dio recepta. Što poručiti mladiću s tako osebujnom čežnjom osim da su mnogi zarinuli vilicu u to bračno čudo i nije da im je nešto zasladilo život.

Papuče i trgovački centar
Jeste li svjesni da dijelimo državljanstvo s osobom kojoj je životna želja otići u trgovački centar u kućnom mantilu i papučama? Odlazi li isti poskrivečki na WC u štiklama i džogira sa šlaufom i leptirićima? Vjerojatno da, ali što onda? Možda je lik toliko srastao s idejom šoping multipleksa da ga doživljava kao drugi dom. I prilično je daleko od toga da bude jedini. Zapravo, kao mali znak familijarne odanosti buticima, supermarketima, bircuzima i pokretnim stepenicama, možda ne bi bilo naodmet na državnoj razini organizirati dan šopinga u papučama.

Benzin po četiri kune
Evo jedne očajno neispunjive želje. Patetično. Ljudi žele krstariti Zemljinom orbitom, seksati se s vanzemaljcima, probuditi se kao multimilijarderi, sve je to OK i zamislivo. Ali koja je fora željeti nešto za što znaš da ne može biti, ni logički ni imaginarno, a kamoli na benzinskoj pumpi? Očito da nam se nakon toliko ispunjenih želja zamantalo te smo navalili na okrugle kvadrate, drveno željezo i, dakako, benzin po četiri kune za litru.

Malo pameti
Jedan je forumaš pionirski iskreno poželio nešto što je većini populacije besplatno uručeno. Malo pameti. Vrlo je izgledno da će mu se želja ispuniti s obzirom na to da je domaće pameti ionako prilično malo, pa je to otprilike količina koju može i realno očekivati. No zašto bi netko poželio biti pametniji kad svi znamo da je količina želje obrnuto proporcionalna količini svijesti? Još jedan autohtoni paradoks.

Bejzbol palica i kristal
'Uzeti bejzbol palicu, otići u dućan sa skupocjenim kristalom i sve polupati', možda i nije citat iz Novog Zavjeta, ali je, pogađate, još jedna u nizu neiživljenih fantazija našeg neimenovanog cyber-sudržavljanina. Pomisao na muzikalno razbijanje u ime frustracija, hormona i manjka ideja zvuči savršeno domaće. I najiskrenije, ako već treba birati između nečije glave i izbrušenog staklovinja, ovo potonje izgleda skoro pa gandijevski. Možda da počne sa svojom vitrinom i prozorima.

Cura koja može do jutra
Okolina nam je očito toliko natrpana potentnim i prepotentnim pastusima da treba pod hitno korigirati Zemljinu rotaciju. Nekima jutro jednostavno prebrzo dolazi. Ili možda taman otkopčaju šlic, a ono zora. Cura već prebrojala par stada ovaca i u snovima razgledala čitavu Liku i Gorski kotar. Nešto bliže istini bi ipak bila ženska varijanta, no malo koja žena o tome sanja. 'Frajer koji može do jutra' je uglavnom malo previsoko i za najveće uzlete mašte.

Odlomiti komad planine u more
Hej, ful opaka ideja! Vlasnik ove briljantne maštarije trebao bi dobiti počasni doktorat na odjelu za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Treba imati muda tako nešto poželjeti. Prekrajati karte, dezavuirati udžbenike iz geografije, bez dopuštenja podizati razinu mora... I sve to u vrijeme kada klinci moraju ponovno kupovati knjige za školu, a globalno nam je zatopljenje došlo do vrata frižidera.

Paintball s topom za krumpire
Tog se jutra zagledao u horizont, pao u trans i doživio iskustvo tik do biljke. Stanoviti hrvatski Rambo s foruma shvatio je da se s onu stranu duge igra paintball. Ali ne bilo kakav, nego s topom za krumpire i u viteškom oklopu. Tako, ukratko, glasi neispunjena želja endemskog živog bića koje frapantno nalikuje ljudima, a koje je imalo tu nesreću sjesti za ekran i otipkati svoj san za javnost. Pomolimo se.

Da mi se vrate želje
U doba svehrvatskog odustajanja od zlog privida plaća, radnih mjesta, godišnjih odmora na minimalno humanom budžetu i ostalih fatamorgana pokvarenog ega, nekome je palo na pamet poželjeti da mu se vrate želje. Izdajnik. Baš kad smo bez pitanja prekršteni u budiste, kad si čitava nacija neprimjetno mantra u bradu i kad smo katolički kalendar zamijenili računanjem vremena prema rebalansima proračuna i ljetnim gažama Ante i Simonice. Patite od želja? Odmah k prvom guruu po ekspresno iskustvo nirvane. Sva sreća da ga danas ima skoro svaka zgrada i da rade od 0-24. PIN valjda znate.