40 GODINA KASNIJE

Smiješna strana spuštanja na Mjesec

21.07.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Povijest je zapamtila čuvenu rečenicu Neila Armstronga kada je zakoračio na tlo Mjeseca: 'Ovo je malen korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo.' No manje su poznate ne manje dosjetljive izjave ostalih koji su bili 'gore'. Poput one Alana Sheparda koje je uputio svom kolegi na izlasku iz kapsule: 'Ajde, odi se igrati van u snijeg!'

Mjesec je ostavio dubok trag u svima koji su ga posjetili i većina astronauta osjetila je nezapamćeno ushićenje kada je prvi put kročila na Mjesečevo tlo. Ne samo Neil Armstrong koji se urezao u kolektivno sjećanje, već i njegovi kolege s misije Apolo 11, a i onih kasniji.

Iza Armstronga, ravno prije 40 godina, iz kapsule je izišao Buzz Aldrin koji je scenu opisao kao 'veličanstvenu osamljenost'.

U sljedećoj misiji, Pete Conrad, zapovjednik, ispalio je: 'Opa, ovo je možda bio malen korak za Armstronga, ali je prilično velik za mene!' Sebe je kasnije opisao kao 'sretnog čovjeka na Mjesecu', a isto bi bez sumnje ponovio i Charles Duke, koji se i prvi kotrljao po njemu u posebno izrađenom vozilu. 'Čovječe, ovo je zabavna vožnja', rekao je svojim kolegama na mikrofon.

Ni Alan Shepard, poznat i kao 'ledeni zapovjednik' zbog svoje trezvenosti i stogosti, nije mogao izdržati nalet dječjeg veselja dok je pomagao pitu Edgaru Mitchellu da odjene svoj skafander za izlazak na Mjesečevu površinu. 'Ajde, odi se igrati van u snijeg', rekao je svom mlađem kolegi, a sam je uzeo svoju palicu i dvije golf loptice i opalio ih preko Mjesečeva terena.

S obzirom na količinu i veličinu kratera, golf na Mjesecu ipak bi bio malo prelagan.