STOLJETNO KUCKANJE

Pop ikone: Visoke pete

16.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Visoke pete danas su ideja koju vežemo za industriju ženskih cipela, no nekada su ih vezali za konje. Prve visoke pete nosili su jahači ne bi li si olakšali kontrolu

Visoke pete krenule su u svoj pohod na svjetsku slavu negdje oko 1500. godine, kada im je dužina iznosila oko četiri centimetra i nosili su ih isključivo jahači. Ta se tradicija zadržala sve do danas u kaubojskim čizmama, gdje utor ispred pete sjeda u pojas sa sedla omogućujući lakšu kontrolu životinje pri jahanju.

Nije trebalo dugo da i žene uvide prednost podignute pete. Katarina Medici, žena francuskog kralja Henryja II, naručila je da joj se izrade cipele na petu, no ne toliko zbog modnih razloga koliko zato što nije voljela gacati po blatu. Cipele su bile s visokim đonom i na prstima i na peti, koje je bila i dodatno uzdignuta. Naravno, ideja je bila baš kao i danas: dodavanje centimetar i kusur visine ekipi koja bi htjela biti viša nego što jest.

Visoke pete kako ih danas shvaćamo, kao modni detalj vezan isključivo za žene i njihov seksipil, javljaju se krajem 19. stoljeća. Bilo da ulaze bilo da izlaze iz mode, duge četiri ili 10 centimetara, kuckanje visokih peta nikako da završi u zapećku modnih trendova. Najgore je bilo u devedesetima kada su ih gotovo potpuno pomele cipele s ravnim đonovima.

Rasprave su se razvile oko toga koliko nošenje visokih peta šteti zdravlju. Pobrojani su razlozi za i protiv i zapravo se svode na dilemu koliko je netko spreman riskirati u ime ljepote.

Kratka škola hodanja u visokim petama
Razlozi protiv uključuju bol u stopalu, deformacije, neuravnotežen hod, nemogućnost trčanja, rizik od degeneracije zgloba koljena, probleme s tetivama. Ortopedi tvrde da im 75 posto plaće osiguravaju žene koje nose visoke pete.

Razlozi za izgledaju otprilike ovako: naglašavanje listova, prisiljavaju na uspravnije držanje, dodaju na visini tijela, dužini nogu, stopala izgledaju manja i općenito daju nogama izraženiji oblik.

Kod muškaraca je u 20. stoljeću najviše popularizirana tzv. kubanska peta, visoka oko pet centimetara, a nosili su je Beatlesi. Prince je također velik promotor visokih muških peta, što ni ne čudi s obzirom da mu geni i nisu bili naklonjeni po pitanju visine.

Protiv visokih peta u 20. stoljeću su ustale mnoge feministice smatrajući da je riječ o pretvaranju žene u objekt. Neke glasnogovornice ženskih prava išle su toliko daleko da su u visokim petama vidjele planetarnu konspiraciju ne bi li se žena u učinila ranjivijom i bespomoćnijom. Većina tih stavova je ipak na kraju napuštena, a mi smo ostali okruženi dražesnim kuckanjem o pločnik i kurjim očima još mnogo, mnogo godina.