VRUĆI FETIŠ

Suludo ovisan o vulkanima i erupcijama

14.07.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Patrick Kostner vjerojatno je najgorljiviji obožavatelj vulkana na svijetu. Proveo je zadnjih deset godina putujući svijetom i snimajući sukljanje lave, nerijetko plešući i na samom rubu života

Fotograf iz nizozemskog grada Spijkenissea toliko je opijen ljepotom vulkana da je u svoju biografiju upisao par nevjerojatnih crtica, poput one da je spavao na rubu aktivnog kratera, zaprosio ženu na vulkanskoj padini te promijenio raspored za medeni mjesec jer je naprosto morao snimiti jednu erupciju.

'Ako sam u blizini nekog vulkana, ne mogu prestati misliti na njega', obznanjuje Nizozemac svoj frojdovski fetiš koji ga prati već desetak godina i koji ga je odveo u najudaljenije krajeve svijeta.

Supruga, čiju je ruku zatražio, a gdje drugdje, na padini vulkana na Kanarskim otocima za sada nema ništa protiv tako vruće konkurencije, no to bi se moglo skoro promijeniti s obzirom na par bliskih susreta sa smrću koja su zadesila Patricka.

'U Tanzaniji sam stajao na kamenoj platformi i snimao aktivni krater, kada sam se vratio par minuta kasnije, više ga nije bilo', prepričava vulkanski fan dodajući da opasnost ne dolazi samo od prirodnih sila. U Etiopiji je tako nabasao na lokalne bandite od kojih su ga spasili naoružani čuvari.

Vulkani, i što sad? Nama možda sve skupa zvuči malo prenapregnuto, no u zemlji gdje su najveće planine krtičnjaci po dvorištima te gdje je vremenska prognoza potrebna eventualno dva puta godišnje s vijestima kako taj dan ipak možda neće padati kiša i puhati vjetar, vulkani dođu nešto kao Havaji.