STVARNO NEPROCJENJIVO

Ljubav vrijedi 1,4 milijuna kuna

13.07.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Sljedeći put kada čujete riječi 'volim te' znajte da je u igri cifra od oko milijun i pol kuna. Naime, jedan je bivši menadžer pokušao monetarno izmjeriti taj inače neprocjenjivi trenutak

Nedavno izišla knjiga koja je podigla dosta prašine, a naslovljena 'Stvarno ste bogati, samo što to još ne znate', dolazi nam iz pera bivšeg marketinškog stručnjaka Stevea Henryja. Autor je pokušao odrediti novčanu vrijednost svih trenutaka u životu za koje ste dosad, greškom, smatrali da su neprocjenjivi.

Anketom na uzorku od tisuću ljudi Steve je pokušao saznati koliko ljudima zaista vrijede ljubav, prijateljstvo i obitelj te je pokušao odrediti koliko sreće donose u usporedbi s dobivanjem određenog novčanog iznosa na lotu.

Tako je ispalo da je anketiranima najvažnije zdravlje, koje je po stupnju zadovoljstva jednako loto dobitku od oko 1,5 milijuna kuna. Iskustvo kada nam netko kaže 'volim te' procijenjeno je na 1,4 milijuna, dok je stabilno prijateljstvo zauzelo treće mjesto, s tek nekoliko stotina kuna manje.

Među deset najvrednijih iskustava ušao je i život u mirnoj i sigurnoj zemlji, potomstvo, vrijeme provedeno s obitelji, smijeh, seks, praznici te mir i tišina.

Ne bi bilo loše da sve to možemo predočiti osobnom bankaru, oročiti taj pozamašni kapital i živjeti od kamata.