FOTKA BEBE VAS SPAŠAVA

Kako osigurati da vam vrate izgubljeni novčanik

12.07.2009 u 09:38

Bionic
Reading

Izgubljene novčanike u kojima su fotografije beba nalaznici češće vraćaju vlasnicima, dokazali su znanstvenici

Istraživači su obavili eksperiment u kojem su ostavili 240 novčanika na ulicama Edinburgha da vide koliko će ih biti vraćeno vlasnicima. Neki od novčanika sadržavali su jednu od četiri fotografije: bebu, slatkog psića, obitelj i portret starijeg para.

Drugi novčanici su sadržavali samo karticu koja je ukazivala na to da je vlasnik nedavno darovao određeni iznos u dobrotvorne svrhe, dok treći uzorak nije imao ništa posebno.

Profesor Richard Wiseman, psiholog koji je nadgledao ovaj eksperiment, kaže da je ukupno 42 posto novčanika bilo vraćeno. Oni koji su sadržavali slike male djece najčešće su bili vraćeni vlasnicima, i to njih 88 posto, a i 53 posto novčanika s fotografijom slatkog psića također je bilo vraćeno. Kod novčanika koji su sadržavali obiteljsku sliku vraćeno je njih 48 posto, a kad je u pitanju bila fotografija starijeg para, tek 28 posto ih je poslano vlasnicima.

Najmanje je bilo vraćenih novčanika s dobrotvornom karticom i onih koji nisu imali nikakav posebni dodatak.

'Očito fotografija djeteta utječe na ljudske osjećaje, što ne čudi gledajući iz evolucijske perspektive. Ipak smo iznenađeni tako visokim postotkom vraćenih novčanika', rekao je prof. Wiseman.