IZGUBLJENA ISTINA

Četnici su originalno hrvatska kraljevska vojska

29.08.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Nova znanstvena arheološko-povijesna istraživanja otkrila su porijeklo četničkog pokreta - 10. stoljeće i dvor hrvatskog kralja Tomislava

Šokantno istraživanje proveo je Institut Franjo Arapović, otkrivši nove zapise iz 10. stoljeća koji opisuju borbu hrvatskog kralja Tomislava protiv bugarske vojske. Stari samostanski zapisi detaljno bilježe dolazak trupa Bugarskog Carstva koje su osvojile Srbiju pa nastavile svoj prodor prema Hrvatskoj došavši do njenih granica na Drini.

'Godine 924. Bugari su napali Srbiju i porazili župana Zahariju, koji je potom pronašao sklonište u Hrvatskoj zajedno sa svojim vitezovima i plemićima. Ovo je bilo povod napadu koji je bugarski car Simeon izvršio na Hrvatsku poslavši jednog od svojih knezova. Poraz bugarske vojske, u to doba jedne od najjačih u Europi, pokazuje moć hrvatskih vojnih snaga u to doba', objasnio nam je vođa istraživanja Darius Balake.

Nakon velike hrvatske pobjede Bugari su se povukli, a srpski plemići su se mogli vratiti svojim kućama. No dio njih zamolio je vojnu obuku hrvatske vojske. Toliko su srpski župan i njegovi vitezovi bili očarani sposobnošću Tomislava i njegove vojske, da su željeli proći obuku kako bi ubuduće mogli sami spašavati svoju zemlju.


'To su bile poznate Tomislavove 'čijete' i najbolji vojnici 'čijetnici'. Elitne postrojbe koje su bile poznate po svojoj disciplini, hrabrosti i kulinarskim umijećima. Srpski župan poslao je svojih najboljih 100 vitezova na obuku te je zapisao u svoj dnevnik: Spasi Srbina i dao si mu kraljevstvo, nauči Srbina da sebe spasi i dao si mu carstvo. Nakon treninga i obuke Srbi su se vratili obnoviti svoju zemlju i otjerati preostale Bugare', tvrdi Balake.

Nakon tih godina postoje zapisi o elitnim srpskim 'čijetama' koje su nastavile dalje prenositi umijeće vojne vještine na nove generacije. Kroz stoljeća njihovo ime počelo se na ekavici izgovarati 'čete', a njihovi pripadnici 'četnici' u spomen na hrvatskog kralja Tomislava i njegove pomoći Srbiji.

Prilozi News Bara na tportalu su satirično-humoristični, vijesti su izmišljene i ne treba ih shvaćati ozbiljno.