GODIŠNJI I MORE

10 najvećih ljetnih gušta

21.07.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Bez obzira na sve brži tempo života i sve manje stvarno opuštajućih trenutaka, ljetni dani su nam još uvijek slamka spasa – to je vrijeme dugih godišnjih odmora i drijemanja uz šum mora

Za neke samo slana voda, za druge – nepresušivi izvor užitaka. Gotovo da ne postoji osoba koja se ne veseli moru – bez obzira radi li se o ljubavi prema svjetlucanju sunca na beskonačnoj plavoj pučini, o guštu plivanja i ronjenja ili možda samo o izležavanju na luftiću koji se lagano ljulja dok nas struja nosi u nepoznatom smjeru. Ah, čista poezija!

Riba

Nema dobrog ljetovanja bez ribe. Možda ste jedna od onih osoba koja u zoru izvodi barku na pučinu s kapom na kojoj piše Ahab, a možda jednostavno volite kupiti svježi ulov kod nekog lokalnog ribara kojeg ste tokom godina prilično dobro upoznali, ali zapravo je jedino važno da za ručak uživate u plodovima mora i pljuckate sitne kosti.


Beskonačni godišnji

Tijekom godine uspijemo uhvatiti koji dugi vikend ili uzmemo par slobodnih dana za odlazak u prirodu, no ljeti besramno zagrabimo u rezervu i napravimo si onoliko dugi godišnji koliko možemo. Već nakon samo nekoliko dana koje provedemo odsječeni od svakodnevnih briga, obaveza, prometnih gužvi i interneta osjećamo se preporođeno. Postoji li išta ljepše od prvog neradnog ponedjeljka?


Nema žurbe

Ljeti i vrijeme ima godišnji odmor. Ne postoji ništa osim izlaska i zalaska sunca, a kad morate u samo sat vremena isplanirati kako ćete navečer gubiti vrijeme - to predstavlja žurbu. Blažena fjakica!

Bosonogost

Na plažu – bosonogi. S plaže – bosonogi. Po terasi – bosonogi. Do trgovine – ma, nije daleko – bosonogi!


Obojana i ostala pića

Na ljetovanju smo nešto slobodnije ruke kad je u pitanju užitak. Čim stignemo na more ulovi nas potreba za ogromnim egzotičnim sladoledima i šarenim pićima. Ako, s druge strane, većinu vremena provodimo u sjeni loze ili masline, razne domaće rakije će nam praviti društvo dok polako režemo pršut i sir.

U svakom stereotipu pola istine

Dok vam bolja polovica fotografira neku crkvu, vi ste već usnimili barem deset ljetnih haljinica. Pretpostavljamo da ni ženski dio publike ne ostaje dužan kad se na plaži prošeće neki spasilac s tri para lijepo poslaganih ladica umjesto pivskog trbuha.


Ljetna osvježenja

Daleko od toga da egzotična voća ne jedemo kroz cijelu godinu, ali ljeti razni kiviji i mango izgledaju znatno prirodnije na našim tanjurima i u našim pićima. Naravno, kraljica stola u kategoriji voća je lubenica - ogromno sočno ljetno osvježenje.

Pljusak

Ljetni pljuskovi nešto su bez čega nam je teško zamisliti to godišnje doba. Nakon mnogih dana koje smo proveli na temperaturama iznad 30 Celzijevih stupnjeva nebo nas nagradi kratkim osvježavajućim pljuskom. Trčati u zaklon ili skinuti obuću i pokisnuti stvar je osobnog izbora.

Nakon prirodnog rashlađivanja slijedi još i ugodan miris koji ostaje nakon pljuska. Nešto za pamćenje do sljedeće kratkotrajne kiše.

Fešte

Nema partyja do ljetnih partyja. Svi smo opušteni, ne moramo brinuti hoćemo li malo previše popiti jer se svugdje ide pješice, glasna muzika nikome ne smeta, a najbolje je od svega to što se sve događa na plaži ili u šumici pokraj obale. Jedina opasnost od koje moramo strepiti je ta da se nećemo željeti vratiti s godišnjeg.