PRIJAVITE SE I VI

Vlada izdvaja 72 mil. kn za statiste na proslavi ulaska u EU

27.06.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Entuzijazam Hrvata na pragu ulaska u Europsku uniju gotovo je nepostojeći pa je Vlada odlučila unajmiti plaćene statiste kako se Hrvatska pred predstavnicima ostalih 27 zemalja ne bi osramotila polupraznom proslavom

Već skoro godinu dana se iz vrha Vlade Republike Hrvatske naručuju istraživanja javnog mnijenja koja iz mjeseca u mjesec pokazuju da nema prevelike sreće među Hrvatima zbog ulaska u EU. Desetljeće pregovora, odgoda, avisa, blokada, suradnje s Haagom, gospodarskog pojasa, Savudrijske vale, Ljubljanske banke, ovih ili onih datuma konačnog ulaska ostavilo je posljedice i sad kad je Europska unija stvarno tu, Hrvate više jednostavno nije briga.

'Kroz ankete sve te mjesece čuli smo groznih komentara naših sugrađana. Sjećam se jednog koji je na pitanje hoćete li doći na središnju proslavu ulaska u EU rekao vrlo bezobraznim tonom: 'Zašto da dolazim? Da slušam Tonyja Cetinskog kako pjeva Vesni Pusić 'Opet si pobijedila'? Ne bih, hvala lijepo!' Grozota koliko su ljudi iznervirani', objašnjava nam naš izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Kako se ne bi dogodilo ono najgore, ministar Linić je prije nekoliko tjedana plasirao obveznice na američkom tržištu kapitala, i to u vrijednosti 500 milijuna kuna, od kojih će čak 72 milijuna biti potrošeno na statiste koji će sudjelovati na središnjoj proslavi ulaska u Europsku uniju na Trgu bana Jelačića.

'S tih 72 milijuna mislimo unajmiti 150.000 statista, od kojih će svaki dobiti skoro 500 kuna, što nije loše. Plus, svatko će dobiti plavu majicu i zastavicu EU. Istinabog, nismo čak ni ovim stimulansom uspjeli skupiti dovoljno ljudi, pa smo se okrenuli Srbiji i BiH, odakle ćemo autobusima dovoziti sve one zainteresirane za taj jednodnevni posao', pojasnio je zaposlenik ministarstva koji je želio ostati anoniman.