POČINJE LJETNI LOV

Hrvatsko lovačko društvo Galeb otvorilo sezonu lova

21.06.2013 u 12:11

Bionic
Reading

Dolazak prvih većih krda turistkinja označio je početak sezone lova na hrvatskom Jadranu. Čehinje, Šveđanke i Njemice već se naveliko love, a sredinom ljeta očekuju se i velika jata Talijanki

Tradicionalno krajem lipnja počinje turističko-lovačka sezona na hrvatskoj obali. Hrvatska lovačka društva već se mjesecima pripremaju za dolazak stotina tisuća stranih turistkinja koje će pokušati poloviti do kraja ljeta. Lovačko društvo Galeb iz Makarske najavilo je svoje prve organizirane akcije.

'Svake godine ih je sve više i više, a nas je sve manje. No uz pomoć moderne tehnologije, posao nije toliko težak. Imamo mlade i ambiciozne lovce koji se pripremaju već mjesecima. Vježbe kondicije i izdržljivosti, ali i taktike lova i pripreme stupica, samo su neke od naših predsezonskih aktivnosti', poručuju iz lovačkog ureda.


Domaći lovci mogu se već vidjeti po plažama i kafićima, s gitarama, sunčanim naočalama i u uskim kupaćim gaćama. Pažljivo prate svoju lovinu i pokušavaju prepoznati najslabiju jedinku u krdu. Nakon toga slijedi odvajanje mete od ostatka društva i počinje pripremanje stupica.

'To nije jednostavno umijeće, ali mene je odmalena moj otac učio loviti strankinje, kao što je njegov otac učio njega. Imam gitaru koju sam naslijedio od djeda, koja dosad nikad nije otkazala. S njom sam prošle godine ulovio tri Čehinje, dvije Mađarice i Finkinju. Ove godine nadam se još boljem ulovu', izjavio je Bepo Mališa, tajnik lovačkog društva Galeb.

Hrvatska Vlada podupire sezonu lova koliko zbog kulturnih elemenata, toliko i zbog održavanja biološke ravnoteže jadranskog ekosistema. Ovakav tradicionalan pristup lovu potiče vraćanje turista svake godine, a nekada može i povećati natalitet.