Zločin iz zabune

Rom šokiran: 'Pretukli su me misleći da sam gay'

03.06.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Ivan Topalović (24), Rom iz zagrebačkog naselja Petruševec, pretrpio je teške batine u noći sa subote na nedjelju. Nije ga to iznenadilo jer svaki vikend trpi batine ugrožene većine Hrvata. No iznenadio se shvativši da ga ne tuku zbog etničke pripadnosti...

Mladi Ivan Topalović (24) šetao se oko zagrebačkog Glavnog kolodvora u noći na nedjelju kad ga je iznenada zaskočila skupina huligana. Okružili su ga i prvo malo naguravali.

'Nisam se puno uzrujavao. Ovo je ipak Hrvatska, tu batine dobijem svaki vikend. Znao sam što će uslijediti i već sam bio spreman baciti se na tlo i pustiti Hrvate da me tuku. Vrhunski se sklupčam i štitim glavu i vitalne organe', kaže Ivan.

Dodaje i da mu ne pomaže to što su mu roditelji nadjenuli hrvatsko ime jer Hrvati prepoznaju Roma u njemu po boji kože. 'Sva sreća pa su ovi što mlate često pretili pa batine ne traju dugo. Umore se. Izviču se na mene, izudaraju me i to bude uglavnom to. Ako ima ljudi u blizini, oni provjere da nisam pripadnik neke spolne manjine ili etničke, ali i kad vide da nije ništa neobično, nego da samo tuku Roma, okrenu se i nastave dalje svojim poslom', opisuje Ivan.


No batine koje je dobio u noći na nedjelju iznenadile su ga.

'Ma nisam isprva obraćao pozornost na viku. Ležao sam fino sklupčan i čekao da se umore. Znao sam da će vikati 'Cigane', 'crkni' i slične stvari. Ali ovaj put mi je nešto zapelo za uho. Obratio sam malo bolje pozornosti i shvatio da mi viču 'pederčino'. Odjednom sam shvatio da oni mene tuku jer misle da sam homoseksualac, a ne zato što sam Rom. To je važna promjena. Znači da otkako smo izgubili Srbe kao partnere u primanju batina, mi Romi napokon smo dočekali opet atmosferu u kojoj će neka društvena skupina s nama podijeliti batine ugrožene većine Hrvata', sretan je Ivan i pojašnjava da je jasno zašto je sretan jer ovako količina batina biva pošteno podijeljena između dvije skupine agresivnih manjina, što je 50 posto manje batina za Rome.

'Jedino me strah da me nastave tući misleći da sam gay. Onda se mogu samo nadati da će ponovno jadni ugroženi Hrvati početi tući Srbe', zaključuje Ivan.