VJENČANJE IZ SNOVA

Rentanje svadbenih uzvanika u Japanu unosan posao

19.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Rezanjem liste svadbenih uzvanika, zbog previsokih troškova, nerijetko se u našim krajevima broj uzvanika svede na mladence, roditelje i kumove. Dok mi brinemo kako objasniti tetki da neće čuti vaše sudbonosno 'da', u Aziji je iznajmljivanje 'prijatelja' za svadbu unosan posao

Pitanje statusa i očuvanja čistog obraza u Aziji je često puno važnije od novca. Ako ostaviti dobar dojam znači platiti nekolicini dobro odjevenih stranaca da vam dođu na svadbu, što je nekoliko dodatnih jena ili rupija?!

Japanci izuzetno drže do broja uzvanika na svadbi, a idealna proslava podrazumijeva maksimalan broj rođaka, prijatelja i suradnika. Ništa manje važno nije ni uravnotežiti broj gostiju s mladoženjine i mladenkine strane. Za sve koje muči kratka lista uzvanika, tu je tokijska tvrtka Office Agents koja će vam iznajmiti nekoliko naočitih gostiju za svega 200 dolara po komadu. Za dodatnih 50 dolara oni će vam i pjevati, a želite li da vas počaste laskavim govorom, zadovoljstvo ćete nadoplatiti 100 dolara (držite li do ugleda i nakon smrti, usluga je dostupna i za sahrane).

Korejanci također vole podebljati listu gostiju, za što moraju izdvojiti znatno manje novca nego Japanci. Za samo 16 dolara nasmijani će gost ćaskati s nevjestom i izlijevati pohvale za njezinu haljinu, pa čak i iznenaditi sretni par darom u koverti.

Najbolje cijene za folirantske uzvanike nude pak brojne indijske agencije. Cijene se vrte oko 600 rupija, što je oko 12 dolara. Za uloženi novac možete dobiti dobro odjevenog, visokog gosta koji je izvrstan govornik, a ako zatreba, izbijelit će i kožu.

Kad bi honorar za gostovanje na japanskoj svadbi kompenzirao cijenu puta, možda bi tetka lakše podnijela to što neće čuti baš vaše sudbonosno 'da'. Svadba je svadba, samo joj pripomenite da malo nakosi oči.