ZEMLJA ZNANJA

Hrvatski srednjoškolci ne razlikuju Tita i Tuđmana

20.04.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Porazno stanje obrazovnog sustava Hrvatske ovih dana otkrila je anketa Instituta 'Franjo Arapović' o općoj kulturi srednjoškolaca

Newsbar u gostima

'Newsbar u gostima' rubrika je za one koji su željni vijesti i informacija, ali bez uobičajenih smetala kao što su činjenice ili istina. Gdje najbitnije teme i najvažniji događaje satire satira. Sve tekstove i ilustracije Newsbara u gostima pogledajte ovdje.

Znanje hrvatskih srednjoškolaca iz ankete Instituta 'Franjo Arapović' objavljeno ovih dana u uglednom časopisu društvenih znanosti 'Tko to čita', otkriva zabavne činjenice o kraju posljednjeg stoljeća u Hrvatskoj. Voditelj istraživača profesor Ivan Šinjel otkrio je rezultate ankete.

'Svaki drugi srednjoškolac rekao je da se radi o slavnim reperima iz Hrvatskog narodnog preporoda, Dimitriju Demetru i Pavlu Štoosu, rekavši da je dvojac zajednički počeo karijeru, ali su se kasnije stilski odvojili. Demetar je, navodno, domoljublje želio dočarati kroz pastoralne prizore, a Štoos tvrdim old school rapom', otkrio je profesor Šinjel i nastavio:

'Deset posto srednjoškolaca misli da se radi o poznatom dizajnerskom gay paru kojemu se ne mogu sjetiti imena, a popularno je i vjerovanje da se radi o jako ružnim starijim ženama na riječkom karnevalu. Manje od jedan posto učenika misli da se radi o slavnim iluzionistima koji su imali i bengalskog tigra, ali mu se sada ne mogu sjetiti imena.'


Srednjoškolci su se mučili i s povijesnim podacima o uniformiranom dvojcu. Većina misli da je Tito bio filmski producent velikog studija Jugoslavija, a Tuđman trgovački putnik koji je 90-ih zastao u Hrvatskoj i počeo graditi poslovno carstvo HDZ.

Bilo je i onih koji su prepoznali uniformirani dvojac, a ponudili su zanimljiva razmišljanja, kaže profesor.

'Pa smo tako čuli da je Tito švedski špijun koji je želio uspostaviti dominaciju Volva i Ikee u Jugoslaviji, a da su Tuđmana nakratko oteli četnici vanzemaljci i naredili mu da provede privatizaciju', objasnio je Šinjel.

Sljedeće istraživanje provest ćemo na usporednim slikama Zorana Milanovića i Lancea Armstronga u biciklističkoj odjeći među umirovljenicima.