SPORNA TEMATIKA

Igra o Guantanamu otkazana za samo dva dana

09.06.2009 u 08:06

Bionic
Reading

Igra Rendition: Guantanamo ušla je u povijest kao naslov koji je zbog burne reakcije javnosti otkazan samo dva dana nakon službene najave

Razvojni tim T-Enterprisea iz Glasgowa početkom lipnja najavio je Rendition: Guantanamo, igru koja će potresti svijet. Sama priča govorila bi o čovjeku osumnjičenom za terorizam koji na sve načine pokušava pobjeći iz Guantanama.

Kako bi prikaz zloglasnog zatvora bio što realniji, kao savjetnik je angažiran Moazzam Begg kojeg je CIA uhitila 2003. i sprovela u Guantanamo gdje je navodno bio podvrgnut torturi i mučenju dvije godine u cilju priznavanja povezanosti s teroristima. Dva dana nakon najave igre, javnost je doslovce podivljala, pa je direktor T-Enterprisea morao potpisati kapitulaciju i službeno objaviti prekid daljnjeg razvoja Renditiona: Guantanamo.

Među razlozima spominje optužbe da su povezani s Al Kaidom, prijetnje i općenito negativan stav javnosti prema igri takva sadržaja te naglašava da njegova tvrtka i on osobno podupiru napore američkih i britanskih snaga u borbi protiv terorizma.