Funtime NOVI SUSTAV RECIKLAŽE

Astronauti mokraću pretvorili u pitku vodu

  • Autor: N. T.
  • 24.5.2009 12:19:51
  • 24.5.2009 11:17:29

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici Michael Barratt, Koichi Wakata i Genadij Padalka prvi put su okusili vodu dobivenu recikliranjem njihove mokraće

Riječ je o uređaju za recikliranje urina čija cijena iznosi 250 milijuna dolara.

'Okus je odličan!', uzviknuo je američki astronaut Michael Barratt, dok su se njegovi kolege smijali.

'Jako samo sretni što nakon mnogo problema danas pijemo vodu na ovom mjestu', rekao je Barratt za vrijeme videokonferencije, kada je i održano testiranje.

Otkako je sustav predstavljen i testiran, astronauti su sretni jer više ne moraju ovisiti o pošiljkama sa Zemlje.

Čitava akcija svemirsku agenciju stajala je 250 milijuna dolara. Taj su događaj neki analitičari opisali kao malen zalogaj za čovjeka, ali velik u recikliranju urina za čovječanstvo, navodi Daily Mail.

Vrlo sličan uređaj mogao bi se uskoro koristiti i na Zemlji. Prošle godine je na Međunarodnoj svemirskoj stanici instaliran sustav za recikliranje urina i znoja, ali ubrzo su se pojavili problemi s centrifugom u jedinici za vakuumsku destilaciju, pa su astronauti morali čekati da sa Zemlje stigne nadomjestak, koji im je dopremila letjelica Discovery.

Laboratorijski testovi tada su pokazali da su kakvoća i čistoća vode dobivene iz recikliranog urina na zavidnoj razini, a astronauti su priredili degustaciju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više