ZNANSTVENO OBJAŠNJENJE

Zašto žene ne padaju na maljave muškarce?

17.10.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Ljudi nisu ni blizu dlakavi kao njihovi najbliži rođaci primati, što već više od stoljeća intrigira evolucijske biologe. Jedna od teorija je ta da su žene davno počele prihvaćati muškarce s manje dlaka kako bi izbjegle uši i druge grozne životinjice koje bi mogle ugroziti dom

Steve Carell je to davno shvatio

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da takozvana 'teza o izbjegavanju vanjskih parazita' ipak ne objašnjava evoluciju gubitka dlaka kod ljudi. Ustvari, činjenica da žene preferiraju muškarce s manje dlaka i glatku kožu postoji bez obzira na rizik od parazita, objavljeno je u časopisu Archives of Sexual Behavior.

'S evolucijskog stajališta, muškarci s manje dlaka na boljem su glasu, posebno u područjima (ili kulturama) u kojima postoji veći rizik od zaraze parazitima, a to se osobito odnosi na zemlje bliže ekvatoru. Usporedili smo dvije zemlje koje se razlikuju po riziku zaraze parazitima, ali sklonost žena nije drugačija', napisao je Pavol Prokop, profesor biologije na slovačkom Sveučilištu Trnava, za LiveScience.

Prokop je s kolegama tražio od 161 Turkinje i 183 Slovakinje da ocijene privlačnost muškaraca s maljavim grudima i onih bez dlaka. Da bi izgled muškaraca bio što dosljedniji, znanstvenici su fotografirali muškarce od vrata do struka, a zatim tražili da se potpuno obriju prije poziranja za još jednu identičnu fotografiju.

Tursku su odabrali jer je to zemlja s najvišim postotkom bolesti koje prenose paraziti, kao što su malarija i tropska groznica, dok su u Slovačkoj te bolesti puno rjeđe. Istraživači su očekivali da će Turkinje biti puno osjetljivije i zabrinutije te preferirati manje dlakave muškarce od žena iz Slovačke u kojoj su paraziti rijedak problem. No, umjesto toga, znanstvenici su otkrili da vrlo malen broj žena u obje države više voli maljave grudi. Samo 20 posto žena sveukupno je ocijenilo fotografije dlakavijih muškaraca privlačnijim.

Prije nego što se teza o vanjskim parazitima posve isključi znanstvenici moraju napraviti istraživanja u većem broju zemalja, rekao je Prokop. Ranije studije su pokazale da se ženska sklonost dlakavosti razlikuje po zemljama, čak i po državama unutar SAD-a, pri čemu primjerice Afrikanke iz Kameruna preferiraju dlakavije muškarce, dok će Kineskinje, Novozelanđanke i žene iz Kalifornije prije odabrati muškarca s glatkim prsima. Neka istraživanja čak sugeriraju da žene u plodnim danima privlače manje dlakavi muškarci, dok će iste te žene u drugim periodima mjeseca privući drugačiji tip.

'Očito je potreban puno širi pristup koji uključuje međukulturalno istraživanje da bi se riješilo ovo pitanje', rekao je Prokop.