STRUČNJACI TVRDE

Maje uopće nisu znale kad je kraj svijeta

13.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Što se više približavamo tom fatalnom 21. prosincu, stručnjaci za majanski kalendar sve se jače trude uvjeriti ljude da Maje nisu predvidjele apokalipsu na kraju ove godine

'Svijet neće završiti'

Arheolozi, antropolozi i drugi znanstvenici sastali su se prošli tjedan u meksičkom gradu Merida kako bi razgovarali o implikacijama Majanskog kalendara koji se sastoji od 13 razdoblja od približno 394 godine, takozvanih baktuna.

Stručnjaci procjenjuju da je brojanje godina započelo 3114. godine prije nove ere, a 13 baktuna, odnosno 5.125 godina, trebalo bi završiti 21. prosinca ove godine. Također smatraju da je broj 13 u majanskoj kulturi imao posebno značenje pa stoga i u ovom slučaju predstavlja prekretnicu, ali ne i konačan kraj.

Posljednjih su se godina nagomilali strahovi da taj datum zapravo označava apokalipsu i kraj svijeta, a ljudi koji to vjeruju smatraju da će astronomske pojave u prosincu 2012., poput solarnih oluja koje bi mogle ozbiljno utjecati na Zemljino geomagnetsko polje, piše Washington Post

Meksički znanstvenik, arheolog koji radi pri Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest, Alfredo Barrera, rekao je da Maje jesu predskazivale neke pojave, ali to se više odnosilo na uobičajene stvari, poput suša ili epidemija bolesti. 'Maje su imale proročanstva, ali ne u fatalističkom smislu, nego u smislu događaja koji se u svojem cikličkom povijesnom konceptu mogu ponoviti i u budućnosti', rekao je Barrera.

Stručnjaci su također istaknuli da su Maje, poznate po kulturi pisanja, astronomiji i kompleksnim hramovima, jedan od najciviliziranijih indijanskih naroda čija je kultura cvjetala između 300. i 900. godine nove ere, bili iznimno zainteresirani za budućnost i buduće događaje, i to puno dalje od 21. prosinca 2012. godine.

'Mnogo je starih majanskih spomenika koji govore o događajima u dalekoj budućnosti', rekao je Geoffrey Braswell, antropolog sa Sveučilišta California u San Diegu. 'Maje su očito vjerovali da se to može predvidjeti. Recimo, majanski vladar grada Palenquea, K'inich Hanaab Pakal, vjerovao je da će se nakon nekoliko tisuća godina vratiti na Zemlju i ponovno vladati. S druge strane, neki spomenici svjedoče o događajima koji su se desili prije 3114. godine prije nove ere', napisao je Braswell u pismenoj izjavi za The Associated Press.


Samo je nekoliko referenca na sporni datum ove godine pronađeno uklesano u spomenicima na mjestima gdje su Maje vladale i nijedna se ne odnosi na apokalipsu. Te su vizije prisutne zapravo posljednjih tisuću godina na Zapadu i povezane su s kršćanskim načinom razmišljanja, a nisu uopće dio majanske kulture.

'Ovo je vrsta razmišljanja koja nema nikakve veze s majanskom kulturom, apokalipsa i kraj svijeta nije u njihovoj kulturi', rekao je Alexander Voss, antropolog sa Sveučilišta Quintana Roo u Meksiku.

Braswell je majanski kalendar i njegov kružni sustav usporedio sa serijom sinkroniziranih kotača koji sadrže stare, analogne brojače kilometra. 'Dugotrajni kalendarski sustav Maja je zapravo kao brojač kilometara u automobilu. Moj prvi auto nije mogao brojati više od 160.000 kilometara, ali to ne znači da sam ih prešao da bi automobil eksplodirao', objasnio je Braswell aludirajući na apokalipsu i kraj majanskog kalendara.