Funtime ZNANOST OTKRILA

Jeste li znali da miševi pjevaju?

  • Autor: tportal.hr
  • 12.10.2012 14:48:32
  • 12.10.2012 14:00:00

Čini se da miševi ne pjevaju samo kad su u pitanju Disneyjevi crtići, već i u stvarnom životu znaju poneku melodiju. Znanstvenici su nedavno otkrili da miševi mogu imitirati i zapamtiti složene zvukove

Kad Jerry zapjeva...
Mužjaci miševa zavode ženke podoknicama visokog tonaliteta, a znanstvenici su primijetili i da mijenjaju melodiju kad su suparnici u blizini. To otkriće sugerira da miševi mogu imitirati i učiti složene zvukove.

Znanstvenici su do sada mislili da sposobnost koju imaju ljudi, neke ptice, dupini, kitovi, šišmiši, slonovi, morski lavovi i tuljani nije prisutna kod miševa. S obzirom da se miševi koriste za medicinska istraživanja, ovo otkriće moglo bi pomoći u istraživanju autizma i sličnih poremećaja koje karakteriziraju problemi s komunikacijom.

Prije tog otkrića bilo je poznato da miševi pjevaju i zvižde kad zavode ženke, no vodeća pretpostavka je bila da svoje krikove visokih frekvencija proizvode instinktivno. Kad su znanstvenici stavili dvojicu mužjaka u kavez, jedan od njih je prilagodio svoju pjesmu da bi zvučao sličnije drugom.

Tim znanstvenika koji se pozabavio neobičnim problemom do svojih je rezultata došao na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Carolini. Njihovu teoriju da se radi o naučenim zvukovima upotpunila je i činjenica da miševi koji su izgubili sluh pjevaju falš.

Dodatne dokaze znanstvenici su prikupili serijom testova koji su pokazali sličnosti rada mozga ljudi i miševa kad pjevaju.

219128,218088,217006,216544
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više