ZABAVNE KRITIKE

Pogledajte parodiju na brisanje žena iz Ikeinih kataloga

09.10.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Na blogu posvećenom brisanju ženskih likova iz poznatih prizora pop kulture ostaje zapamćen sramotan potez švedske tvrtke Ikee

Popularna švedska tvrtka Ikea već tjednima trpi napade zbog svoje odluke da izbriše ženski lik iz svog kataloga namijenjenog tržištu Saudijske Arabije. Podsjetimo, novi Ikein katalog koji je trebao biti identičan za cijeli svijet, podignuo je veliku medijsku prašinu. Naime, u katalogu namijenjenom tržištu Saudijske Arabije iz kataloga su obrisane sve žene i djevojčice koje su se prvotno nalazile u katalogu, a slike muškaraca su ostavljene.

Iako su iz Ikee uputili javnu ispriku zbog brisanja svih žena i većine djevojčica iz kataloga za web i tiskano izdanje, namijenjenog saudijskom tržištu, najglasniji kritičari su potez brisanja likova opisali antifeminističkim te podcrtali da doprinosi potlačenosti žena u Saudijskoj Arabiji.

Budući da je virtualni prostor postao najbolji arhivist sramotnih poteza, i ovaj incident ostat će zapamćen u internetskim analima. Parodija brisanja likova može se pronaći na Tumblr blogu 'I(KEA) Got 99 Problems but a Bitch Aint One!', posvećenom nestajanju ženskog lika s poznatih fotografija.