27,9 SEKUNDI SLAVE

Rekordni let aviona od papira

19.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Japanski inženjer postavio je novi svjetski rekord u bacanju papirnatog aviona. Let je trajao 27,9 sekundi i mogao bi pomoći stručnjacima za aerodinamku pri dizajniranju svemirskih brodova

Takuo Toda, predsjednik japanskog udruženja origami aviona, postavio je novi svjetski rekord u dužini leta papirnatog aviona. 27,9 sekundi bilo je dovoljno za ulazak u 'Guinnessovu knjigu rekorda', a kao sljedeći cilj Toda navodi želju da lansira papirnati avion iz svemira.

Avion kojim je oborio rekord bio je dugačak deset centimetara i napravljen od jednog komada papira. Ključ je bio u visini leta, kako kaže japanski rekorder.

Pravi cilj Takua Tode je puštanje papirnatog aviona iz svemirske letjelice prema Zemlji: 'Pred 30 godina vidio sam jedan shuttle kako se spušta prema Zemlji, imao je oblik papirnatog aviona.' Osim toga, čovjek se hvali činjenicom da je napravio papirnati avion dizajnom vrlo sličan onome koji danas koristi NASA, i to četiri godine prije njih.

'Pomislio sam da bi bilo moguće da papirnati avion napravi istu stvar, ali onda me nitko nije htio saslušati', kaže Toda o mogućnosti bacanja te spravice iz Zemljine orbite.

Japan je prošle godine financirao s pet milijuna kuna projekt bacanja papirnatih aviona iz svemira prema Zemlji. 'Znanje o tome kako lete kroz orbitu mogao bi nam pomoći pri dizajniranju budućih svemirskih letjelica ako se dokaže da čak i superlaki materijali mogu podnijeti prodor kroz atmosferu.'