TAKO TO JAPANCI RADE

Biste li i vi svoj razvod stavili u novine?

22.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Uglavnom je već poznato da Japanci vole raditi stvari nešto drugačije od ostalih naroda, pa stoga ne čudi posebno kad otkrijete da u zemlji izlazećeg sunca postoje novine koje objavljuju tko se razveo. Razlog neobičnom časopisu je izbjegavanje neugodnih razgovora s prijateljima i obitelji

Japanski guru za razvode Hiroki Terai pokrenuo je 'Novine za razvedene'. Ovaj neobičan časopis postao je vrlo brzo popularan s obzirom na to da omogućava brz i bezbolan način da svježe razvedeni obavijeste obitelj i prijatelje o svojoj novoj situaciji.

Korisnici 'novina za razvedene' ne moraju svakome koga znaju posebno objašnjavati zašto im je brak propao. S druge strane, svi koji ih čitaju neće se naći u neugodnoj situaciji da kad se sretnu na ulici pitaju onog tko se razveo kako im je bivši partner.

S obzirom na to da broj razvoda u Japanu raste, ne čudi što je Teraijeva novina sve popularnija. Hiroki Terai pokrenuo je 'Novine za razvedene' nakon što mu se mnogo ljudi požalilo da moraju stalno svakom koga sretnu pričati o svom propalom braku, te da bi bilo sjajno kad bi to mogli nekako ubrzati.


Iako danas postoje mnoge društvene mreže poput Facebooka i Twittera, teško je zamisliti da je nečija 80-godišnja baka korisnica jedne od tih usluga (čak i u Japanu). Osim toga, kaže Terai, mijenjanje svog statusa na Facebooku zapravo samo pokreće pitanja, umjesto da daje odgovore.

'Novine za razvedene' nude svježe razvedenom paru da pričaju o svom propalom braku, o onome što osjećaju jedno prema drugome i svemu ostalom što žele uključiti u članak koji će izaći u njima. Novine obično objave vijest o razvodu unutar tjedan dana od završetka razgovora s korisnicima.

Razvedeni mogu čak birati kako će izgledati stranica na kojoj će se naći članak o njima – od japanske 'vesele' sportske stranice do 'egzotičnog' južnoameričkog stila. Za nešto više novca novine će od bivšeg braka napraviti malu stolnu igru u kojoj su bitni događaji polja, a cilj je 'sretan razvod'.

'Novine za razvedene' trenutno koštaju oko 770 kuna za jednu stranicu teksta ili 1100 kuna za dvije, no moguće je dobiti popust ako par pristane dodati reklamu za 'Ceremonije razvoda' – još jednu od isplativih ideja Hirokija Teraija. Pokretač novina vjeruje kako razvode treba prikazati u pozitivnom svjetlu jer to pomaže i paru i njihovim bližnjima da normalno nastave sa životom.