NJAMA!

10 naj zimnica

23.09.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Nažalost, priprema zimnice više nije neizbježna i redovita stvar. Dešava se rijetko i uz puno entuzijazma. Neki smatraju da su tome razlog previsoke cijene povrća i voća na tržnici, pa samim time i zimnica postaje luksuz. No, ako više i ne radite sami svoj ajvar, ne kiselite krastavce ili ne pečete pekmez od šljiva, sigurno se još uvijek sjećate tog mirisa koji se širio cijelim stanom

Jedan od najčešćih pripravaka na popisu zimnica, sigurno je ajvar. No, ima recepata otprilike koliko i domaćinstava koji ga pripremaju. Okej, možda malo pretjerujemo, ali dok jedni peku paprike, drugi ih kuhaju; dok jedni dodaju ocat, drugima to ne pada na pamet; neki stavljaju patlidžane, drugi to smatraju uništavanjem jela; netko dodaje sol, a netko ga jede sa slanim sirom. Kako bilo, ajvar je samo jedna od mnogih varijanti što napraviti kad imate previše crvenih rog paprika, ili viška vremena.

Kisele paprike

Kad smo već na paprikama, rijetko koja salata se može mjeriti s domaćim kiselim paprikama. Ovdje se koriste takozvane paradajz paprike, zaobljene, loptaste i raznih nijansa – od žute do crvene. Premda također postoje razne varijante u kojima ima ili nema bijelog luka i lovora, ono što je sigurno bez octa, šećera, soli, papra u zrnu i, naravno, paprika ne možete pripremiti ovu zimnicu. Neki prethodno paprike kratko kuhaju, a neki ih kisele sirove. Ono što oduzima najviše vremena jest čišćenje paprika od koštica. Kad bi imali malog robota koji bi to radio umjesto nas, sigurni smo da kiseljenje paprika ne bi tako brzo izumrlo.

Kiseli krastavci

Također nekad popularna zimnica koju danas možete kupiti u apsolutno svakom dućanu, tijekom cijele godine, u različitim oblicima, okusima i slično, stoga ne čudi što je većina domaćica izgubila interes za kiseljenjem krastavaca. Ipak, domaći krastavci ukiseljeni uz dodatak kopra i obavezno gorušice ne mogu zamijeniti nijednog velikog proizvođača. Ako nam ne vjerujete, sad će sezona, probajte!

Pinđur

Ako nije bio ajvar na stolu, onda je bio pinđur! A gotovo jedina razlika između to dvoje jest ta što u pinđur osim svega ide i rajčica. A to znači da možete opet uzeti u obzir sve one opcije recepata koje smo spomenuli pod 'ajvar' i tome onda dodati rajčicu. Premda se čini kao gotovo ista stvar, kao što postoje tabori Edwarda i Jacoba, tako čini se postoje tabori ajvara i pinđura!

Pečeni pekmez od šljiva

Konačno nešto slatko... I pekmezi se smatraju zimnicom jer se pripremaju da bi se čuvali cijele godine. E sad, pekmez od šljiva - recepata ima koliko hoćete. No, onaj najjednostavniji, a stari koncept uključuje pečenje šljiva u pećnici, bez koštica, ali s korom. Proces konzerviranja je uvijek isti - uz dovoljno šećera, malo limunovog soka, u vrućim teglicama. Takav je pekmez gust, čak tvrd, ali bez dodataka želatine, prirodan, za prste polizati!

Sok od paradajza

Ako ste ljubitelj paradajza ili juhe od paradajza ili umaka s paradajzom, onda je domaći sok od paradajza najbolja stvar na svijetu. Ne samo da se može piti, premda to rijetki prakticiraju, kad se upotrebljava u kuhanju, to je posve drugačija stvar od bilo kakvog kupovnog pirea. Doduše, proces pripreme nije jednostavan i prilično je dugotrajan. Dok se paradjzi pofure, pa ogule, pa pasiraju, pa kuhaju, mogu proći sati i sati. No, u dobrom društvu ni to nije teško.


Turšija

Svi oni koji nisu pretjerani ljubitelji paprika ili krastavaca, sigurno su kao klinci uživali u turšiji. To je miks svega i svačega, povrća od spomenutih, preko zelenih rajčica, mrkve i šampinjona do paprika punjenih kupusom i obaveznog karfiola... Zapravo, što god da ste našli na tržnici i što god ima još uvijek prihvatljivu cijenu možete ukiseliti. Princip nije puno drugačiji iako se lome koplja oko celera i lovora. No, svatko ima svoj ukus, nećemo cjepidlačiti...

Kiseli kupus

Ako ste ikad kiselili kupus, onda pretpostavljamo da ste svjesni da se radi o jednom od najneugodnijih mirisa uopće. Posebno ako ne živite u kući, nego to radite na zatvorenoj lođi na n-tom katu nekog nebodera tako da cijelo susjedstvo zna da ćete zimi jesti fine sarme. Ne moramo napominjati da kiseli kupus domaće proizvodnje ima neusporedivo bolji okus od kupovnog, ali ipak naglašavamo da u transportu treba biti posebno oprezan. Nema tog mirisa koji će do proljeća otjerati smrad iz gepeka automobila...

Kompoti od raznog voća

Kao i pekmeze, kompote možete pripremati od bilo kojeg voća, ovisno o sezoni. Ako ste propustili marelice i breskve vinogradarke, još uvijek vam na dohvat ruke mogu biti jabuke, kruške, bobičasto voće, dinja... A kompoti nisu samo utjeha kad vam zimi nestane čokolade, a nemate volje navlačiti na sebe protusniježnu opremu, oni mogu biti i zgodna zamjena za deserte, servirani u finim čašama.

Ostalo

Na kraju, teško se odlučiti za posljednju zimnicu koju biste mogli pripremiti. Pečene paprike, ukiseljene lučice, paprike punjene zeljem, kiseli šampinjoni ili mahune, sataraš, džem od limuna ili naranči, arancini, džem od kivija, toliko izbora, a tako malo vremena. Ako odlučite pripremiti neku od zimnica, koliko god izgledalo naporno ili dosadno, za par mjeseci bit ćete zadovoljni što jedete prirodno i vaših ruku djelo.