NEKAD I SAD

10 naj stvari kojih više nema u školama

16.09.2012 u 11:51

Bionic
Reading

S vremenom se sve mijenja – nove ideje i predmeti dolaze na mjesto starih. U školama su tako nestale mnoge stvari – od krasopisa i šiba do magareće klupe i skupljanja starog papira

Domaćinstvo

Nekad se u osnovnim školama podučavalo domaćinstvo. Ako pitate one koji su taj predmet slušali, velika je vjerojatnost da će ga se sa simpatijama sjetiti jer se radilo o laganoj petici. Danas domaćinstva više nema, no ne vjerujemo da čak ni oni koji su ga učili znaju išta bolje zašiti gumb na košulji ili složiti putnu torbu od ostatka svijeta.

Krasopis

Svatko tko prvi put vidi krasopis, vjerojatno pomisli da se radi o nekom stranom jeziku napisanom nepoznatim pismom. Nekoć je krasopis bio normalna stvar, no kao i druge stvari s ove liste - iščeznuo je iz škola. Netko je vjerojatno zaključio da je dovoljno da znamo 'štampati', a očekujemo kako će i to s vremenom zamijeniti rad na tipkovnici – pravoj ili virtualnoj. Danas ionako svi svoja slova mogu savršeno lijepo – printati.

Šiba

Početkom prošlog stoljeća nije bilo ništa neobično ako je učitelj sa svog stola zgrabio šibu i naučio nekog mangupa pameti bolnim udarcima po rukama ili čak i stražnjici. Srećom, u zadnjih stotinu godina poprilično smo uznapredovali, pa u školama više ne možemo vidjeti da djelatnik obrazovne institucije pribjegava nasilju kao odgojnoj metodi. Štoviše, pretpostavljamo da je čak i gađanje kredom postalo prava rijetkost.

Primanje u pionire

Uz malo osnovne matematike čini nam se kako lako možemo tvrditi kako u Hrvatskoj živi oko 40 naraštaja pionirki i pionira. Ne znamo koje je točno godine prestalo primanje u najmlađu granu komunističke partije, no nakon toga iz škola nije nestao samo taj običaj, već i plave kapice, žute marame, crvene zvijezde i sve ostalo što je išlo uz to. Srećom, udaranje šakom po sljepoočnici za domovinu nije zamijenilo ništa slično.

Magareća klupa

Iako magareća klupa u nazivu ima predmet za kojim se sjedi, često se znalo događati da se zapravo radi o stajanju u kutu, pa vjerojatno nikome nije žao što je i ta vrsta kažnjavanja iščezla iz škola. Danas je vjerojatnije da mangup koji bi prije završio u kutu učionice mora naučiti poneku zanimljivu činjenicu o magarcu i napisati kratki referat o tome.


Kute i šlapice

Svi smo gledali dovoljno britanskih serija da znamo kako postoje obrazovne institucije u kojima je obavezna školska uniforma. Srećom, komunistička inačica istog u obliku kute i šlapica u kojima su se djeca sklizala po osnovnim školama ukinuta je zajedno s bivšom državom.

Stripovi ispod klupe

Pretpostavljamo da u ovom slučaju još uvijek postoje neki učenici koji ponekad donesu strip u školu, no uz sveprisutni internet sve je manje papira ispod klupe, a sve više digitalnog sadržaja na mobitelima i iPadovima. Kome treba kilogram papira u školskoj torbi kad na internetu postoje ogromne količine besplatnih stripova?

Skupljanje starog papira

Akcije skupljanja starog papira nekoć su djeci bila glavni izvor raznih zanimljivih časopisa poput 'Starta', stripova, pa čak i poneke knjige. Radne akcije u kojoj sudjeluju djeca u dobi od šest do 14 godina svakako nisu više u modi, pa je vjerojatnije da će ako se pučkoškolce odvede iz škole nešto raditi u pitanju biti sađenje budućih stabala – vjerojatno da se nadoknadi materijal od kojeg je nastao sav taj papir koji su starije generacije skupljale.

Zemljopis

Nismo sigurni, ali čini nam se da je zemljopis polako počela zamjenjivati riječ 'geografija'. Postoji cijela bizarna diskusija o tome zašto bi tako trebalo biti na nekoliko mjesta po internetu, no nismo uspjeli prodrijeti u srž problema. Prepustit ćemo stručnijima od sebe da se pozabave tim pitanjem – geografima, 'zemljopiscima' i – ponajviše – lingvistima.

Bacanje imenika na stol

Iako generaliziramo, nadamo se da će sve škole uskoro biti dovoljno tehnološki unaprijeđene da slijede 32 obrazovne ustanove koje su nedavno s uobičajenih papirnatih imenika prešle na umrežene tablete. S prelaskom na modernu tehnologiju ljuti profesori više neće moći bacati imenik na stol kako bi dobili tišinu u razredu, a tko zna – možda novom kul spravicom uspiju i zadobiti minutu pažnje svojih učenika.