U POTRAZI ZA ODGOVORIMA

Šveđani pretražuju jezera u potrazi za NLO-ima

06.09.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Bračni par Bo i Liz Berg skupio je ekipu istraživača uz čiju pomoć su odlučili pretražiti jezero na sjeveru Švedske u potrazi za 'ukletom raketom' ili NLO-om koji se ondje navodno srušio prije 32 godine

Trailer za dokumentarac 'Ghost Rockets'

Bergovi su vidjeli i prijavili izduženi leteći objekt nalik cigari s dva bočna satelita kako se 31. srpnja 1980. godine okreće za 180 stupnjeva i slijeće u jezero Nammajaure, piše švedska stranica TheLocal.se.

'Čuli smo zvuk koji je nalikovao avionu, ali bez ubrzavanja. Tada je proizveo neki čudan zvuk i pomislili smo da bi to mogla biti navođena raketa, vjerojatno sovjetska. No usporila je i okrenula se i tada se spustila u jezero', rekao je Bo Berg za GhostRocketsFilm

Posljednjih 60 godina švedske su vlasti primile više prijava o neidentificiranim objektima koji su se srušili u jezera. Mnogi NLO-i prijavljeni 1946. godine okarakterizirani su kao 'uklete rakete' jer su oblici uglavnom opisivani kao oni projektila ili raketa. Za neke se smatralo da se radi o njemačkim raketama koje su zaplijenili Rusi u Drugom svjetskom ratu, ali konačno objašnjenje nikad nije pronađeno.

Više od 30 godina nakon iskustva bračnog para Berg, Clas Svahn, predsjednik švedske organizacije za NLO-e, prikupio je ekipu ronioca, filmskih snimatelja i ljude koji su svjedočili padu rakete 1980. te se s njima uputio na jezero Nammajaure kako bi pokušali pronaći nestali objekt.

'Ljudi miješaju NLO-e s letećim tanjurima. Postoje mnogi izvještaji o neobičnim letećim predmetima, a nas samo zanima objašnjenje o čemu se radi. Svaki odgovor je dobar', rekao je Svahn za TheLocal.

Skica letećeg objekta kako su ga vidjeli Bergovi

Svoje istraživanje zabilježit će kamerama u dokumentarcu 'Uklete rakete' (Ghost Rockets). U videu objavljenom 1. rujna Svahn je opisao teškoće koje imaju s muljevitom vodom, zbog čega su morali i obustaviti potragu.

'Roniocima je bilo teško fotografirati pod vodom jer je jako mutno. No zanimljivo je da se na mjestu na kojem mislimo da se srušila raketa čini kao da nema dna. Ne možemo odrediti kolika je dubina, a nemamo sredstva pomoću kojih bismo mogli nastaviti to istraživanje jer ne možemo ulaziti toliko duboko', rekao je Svahn.

Ronioci su zaključili da se predmet vjerojatno još uvijek nalazi ondje, duboko zakopan. Zato ekipa planira ponovno doći na istu lokaciju, s malo boljom opremom. 'Još uvijek smo sigurni da su Bo i Liz vidjeli pravu letjelicu, predmet koji je netko navodio daljinskim upravljanjem', zaključila je grupa entuzijasta.

Razvoj događaja možete pratiti i na njihovoj stranici na Facebooku.