NJAM NJAM?

Biste li vi jeli u ovim restoranima?

02.08.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Restorani se razlikuju po kuhinjama koje poslužuju, lokacijama, dekoru te mnogim drugim stvarima i većina ih slijedi dobro uhodanu šablonu, no ne svi. U nekima vas poslužuju roboti, u drugima jedete hranu iz konzerva s plastičnim priborom, a može vam se čak dogoditi da prezalogajite uz nečiji grob

Ručak s mrtvima

Teško je zamisliti ugodan piknik na groblju, no prema riječima Krishana Kuttija Naira, vlasnika Novog sretnog restorana u indijskom gradu Ahmedabadu, njegovi gosti kao i on vjeruju da mjesto na kojem počivaju mrtvi nosi sreću. Nairov restoran nije uvijek bio na groblju – čovjek po imenu K. H. Mohammed je 1950. otvorio malu prodavaonicu čaja odmah pokraj groblja, no s godinama se posao širio te na kraju zahvatio i nekoliko pokojnika.

Iako cijela priča zvuči pomalo nevjerojatno, Indija ima više od milijardu i 200 milijuna stanovnika pa je svaki kvadratni metar prostora vrlo vrijedan. Zato se u Indiji ponekad trguje i živi na istom mjestu na kojem leže mrtvi.

U Nairovom restoranu konobari vješto nose pića i jela oko nečijih grobova. Nitko ne zna točno čiji su, ali povjesničari pretpostavljaju da se radi o rođacima Sufija koji je prije više od 300 godina pokopan u blizini.

Mnogi gosti su već savjetovali Krishana Kuttija Naira da pomakne grobove, no on za to ne želi ni čuti, već ih svako jutro opere i na njih stavi svježe cvijeće jer mu, kaže, donose sreću.

Restoran budućnosti

U Harbinu u Kini postoji restoran u kojem nećete imati priliku vidjeti previše ljudi. Umjesto uobičajenog osoblja goste dočekuju i poslužuju roboti.

Tvrtka Harbin Haohai koja proizvodi robote u suradnji s glavnim inženjerom Liu Hashengom potrošila je oko pet milijuna juana (800.000 dolara) da bi pokrenula restoran u kojem radi 18 različitih robota. Cijena djelatnika restorana kreće se između 30.000 i 50.000 dolara. Prilično je jasno da proizvođačima robota nije bila namjera zaraditi na restoranu, već si stvoriti dobru promidžbu.

Ako ikad uđete u bizarni restoran budućnosti, na vratima će vas dočekati robot koji će vam pružiti ruku i pozdraviti vas riječima: 'Zdravo, Zemljanine, dobrodošli u Restoran robota.' Nakon što naručite vaše jelo će pripremiti roboti predvođeni šefom kuhinje, također robotom.

Robotski konobar će vas na kraju poslužiti, a ako ste raspoloženi za glazbu, zapjevat će vam stroj nalik na čovjeka. Većina strojeva visoka je oko metar i pol, a neki imaju i po nekoliko izraza lica.

Roboti mogu raditi pet sati prije nego što moraju na dvosatno punjenje baterija, a nad cijelom operacijom bdiju ljudi u kontrolnoj sobi.


Restoran koji poslužuje konzerve

Jesti hladnu hranu iz konzerve s plastičnim priborom vjerojatno nije nešto o čemu maštate kad planirate izlazak u restoran, no u Japanu vam to možda i ne bi bilo toliko čudno. Kansov restoran jedno od uspješnih mjesta za izlazak u gradu Osaki.

Kansov restoran zapravo je toliko uspješan da su njegovi vlasnici odlučili napraviti franšizu po imenu Mr. Kanso. Iako se radi o konzervama, novi restorani otvorit će se u Tokiju i Nagoji.

U restoranima gospodina Kansa ne postoje meniji – samo police s više od 300 različitih konzervi s hranom iz cijelog svijeta. Naravno, to restoranima daje ambijent robne kuće, a ne mjesta na koje ste došli nešto pojesti.

Ponuda u Kansovim restoranima je vrlo široka – od japanskog karija do francuske salate. Ono što navodno najviše veseli goste je traženje nečeg uzbudljivog i novog za jelo.

Gospodin Kanso najbolje zna da je otkrio zlatni rudnik – hranu nitko ne mora kuhati pa nema potrebe za kuhinjom ili osobljem. A ni konzerve nisu poznate po svojoj skupoći.

Restoran brze hrane koji dostavlja i prljavo posuđe

Restoran po imenu Housebites u Velikoj Britaniji odlučio je pomoći svima onima koji nisu vični kuhanju. Osim što dostavlja, Housebites će donijeti hranu s prljavim posuđem da bi kupci mogli stvoriti dojam da su kuhali sami.

Svi Britanci u dometu restorana Housebites tako sad mogu pred gostima pričati lovačke priče o svojim kulinarskim sposobnostima, a ako su stvarno zločesti, mogu ih zamoliti i da im pomognu oprati suđe.

'Naša nova usluga 'Pretvarajte se da znate kuhati' omogućava kupcima da uvjerljivije pričaju pred gostima o tome kako su proveli sate pokraj štednjaka jer dostavljamo i prljavo posuđe s hranom. Pripremaju je vrhunski kuhari, a vi jedino morate ustati iz fotelje kad vam je dostave', poručuje restoran Housebites u službenoj izjavi.

Bizarnu ideju su im, naravno, dale mušterije koje su tražile prljavo posuđe. Restoran planira uvesti 50 posto popusta na tu uslugu onima koji im posuđe vrate oprano.

Predsjednik uprave Housebitesa Simon Prockter dodaje da je njihov restoran oduvijek bio društveni posao, a takvi projekti pomažu im u inoviranju usluge.

Najužasnije jelo Pekinga

Restoran Guolizhuang u Pekingu poznat je i kao 'restoran penisa'. Daleko od toga da je penis jedina stvar koju tamo možete naručiti, jer ni većina drugih jela s menija nema nimalo privlačnije sastojke.

Među obrocima koje tamo možete pojesti nalaze se kuhano lice srndaća, janjeći fetus u sosu od češnjaka te paunove kandže. Naravno, ako ne znate kakav je restoran u pitanju, imena s menija će vas lako prevariti – paunove kandže zovu se 'Niz palmi iz raja i sa Zemlje'.

Najuobičajeniji obrok u restoranu Guolizhuang je, naravno, penis. Poslužuju ih pripremljene na svaki mogući način, a penisi potječu od raznih životinja.

Postoje također meniji koji su samo za muškarce jer od njih, kako tvrde tamošnje konobarice, rastu brade, a i glas vam se može produbiti. Poslužuju i nekoliko 'ženskih jela' koja su dobra za kožu.

Sve u svemu, radi se o restoranu u kojem morate biti spremni staviti nešto mesnato u usta.