MALI (SIVI) ZELENI

Koje zablude gajimo u vezi vanzemaljaca?

21.08.2012 u 09:55

Bionic
Reading

Vanzemaljci kod mnogih Zemljana imaju specijalno mjesto u njihovim srcima. Još od Spielbergovog E. T.-ja mnogi od nas su maštali o susretu sa simpatičnim botaničarom iz svemira, no hoće li nas jednog dana posjetiti dobrohotni vanzemaljci za koje se možda čak ispostavi da su naši stvoritelji ili će se raditi o ratobornim bićima kojima ćemo predstavljati tek osrednji obrok?

Ne dolaze u miru

Čuveni fizičar Stephen Hawking jednom je upozorio da sva naša nastojanja da uspostavimo radiovezu s vanzemaljcima možda i nije najbolja ideja. Prema Hawkingu, ako naš signal spaze vanzemaljci koji zapravo mogu stići do Zemlje, vrlo nam vjerojatno prijeti ista sudbina koju je zadesila domoroce kad se Kristofor Kolumbo iskrcao u Ameriku.

Mnogi ne vjeruju da možemo suditi potpuno nepoznat oblik života prema vlastitim manama, no Seth Shostak, viši astronom iz instituta SETI u gradu Mountain View u Kaliforniji, tvrdi da smo baš mi reprezentativni model kojim se može dokazati da negdje među zvijezdama žive ratoborni vanzemaljci. Naime, agresija je prirodna posljedica evolucije koja je Zemljanima pomogla da nabave i sačuvaju ono što im treba.

Iako je lako moguće da su vanzemaljci imali bitno drugačiju povijest od naše, teško je vjerovati da je samo na našem planetu vladala oskudica koja je dovela do razvitka agresivnih oblika ponašanja.

Nisu nas stvorili niti prevezli do Zemlje

Od Ericha von Dänikena pa sve do onih koji vjeruju da su nas na Zemlju doveli vanzemaljci koji žive na planetu Nibiru, mnogi vjeruju kako Zemljani nisu nastali na ovom planetu nego negdje drugdje ili da su naš razvoj pospješili posjetitelji iz svemira. Astronomi nikad nisu vidjeli planet poznat kao Nibiru, a s obzirom na niz mana koje ljudi imaju, teško je zamisliti da nas je netko namjerno ovakve dizajnirao.


Ne žele nas pojesti

Za početak, civilizacija koja posjeduje tehnološki nivo koji im omogućava da prelaze svjetlosne godine u svemirskim brodovima sigurno ne treba ljude kao izvor hrane. Drugi problem s ovom idejom je taj da bismo uzrokovali probavne probleme kod vanzemaljaca, jer nas vrlo vjerojatno ne bi mogli probaviti (iako je i ovo samo pretpostavka).

'Civilizacija sposobna za svemirska putovanja između zvijezda sposobna je i iskorijeniti nepoželjne genetske karakteristike poput bizarne potrebe za ljudskim mesom', istaknuo je astronom na Pennsylvanijskom državnom sveučilištu Jacob Haqq-Misra.


A još manje se žele pariti s nama

Ideja da bi vanzemaljci željeli proizvesti potomstvo s ljudima je znatno manje moguća od one da bi se čimpanza mogla pariti s čovjekom, a pritom valja skrenuti pažnju na činjenicu da se DNA drugog para poklapa oko 99 posto. Vanzemaljci vrlo vjerojatno ne bi ni imali DNA.

S druge strane, ako je pohotnoj/m vanzemaljki/cu jedino stalo do samog seksualnog čina, vjerojatnost da bi se obje vrste smatrale poželjnima također je prilično mala (u ostale probleme fiziološke prirode te kemijskih procesa nećemo ni ulaziti).

Ne bi ih uspjeli svladati lokalnim bakterijama

Nebrojeni filmovi prikazuju vanzemaljce koje Zemljani na kraju filma pobijede tako da ih zaraze gripom ili nečim sličnim, no u stvarnosti bakterije su nastale na istom mjestu gdje i mi, pa su njihove snage i slabosti usko vezane uz naše. Da bi zemaljske bakterije imale svoj uobičajen učinak na vanzemaljce, posjetitelji iz svemira morali bi biti biokemijski vrlo slični nama.

A o kompatibilnosti računalnih virusa nećemo ni pričati.