RODITELJI BEZ GRANICA

Par vodi pravnu bitku da nazove dijete Q

07.05.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Švedski par ne posustaje u nastojanjima da službeno nazove svoga sina Q. O tome smije li ime osobe sadržavati samo jedno slovo, odlučivat će vrhovni sud

Roditelji iz mjesta Are u sjevernoj Švedskoj žele nazvati dijete Q, no nisu, kažu, bili inspirirani likom izumitelja iz filmova o Jamesu Bondu. Q također postoji i u 'Zvjezdanim stazama'. Problem je što prema švedskom zakonu o imenima iz 1982. nije jasno smije li ime imati jedno slovo, izvještava Telegraph.

'Postoje i čudnija imena od Q u našem kraju', kažu roditelji o čijoj će želji raspravljati vrhovni sud. Kao alternativu, ako ne prođe jednoslovno ime, par je ponudio ime Q: u.

Švedska je počela pravno regulirati davanje imena početkom 20. stoljeća jer su mnogi ljudi zloupotrijebili imena slavnih osoba radi raznih osobnih koristi. Također, zakon može zabraniti ime za koje postoji dovoljan razlog da bi moglo predstavljati problem u djetetovom kasnijem životu.

Prošle je godine zakon o davanju imena reformiran te se roditelji nadaju da će njihov zahtjev ipak proći.

Švedska je imala već nekoliko skandalčića oko davanja imena. 2007. jedan je par htio nazvati kćer Metallica prema čuvenim metalcima, no nisu dobili odobrenje. S druge strane, dobili su ga roditelji koji su nazvali sina Google, prema internetskoj tražilici.

Godine 1996, u znak protesta protiv zakona, muškarac i žena pokušali su dati sinu ime Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 za koje su objasnili da se izgovara Albin. Naravno, nisu uspjeli.