SAMI SVOJI MAJSTORI

Biste li i vi mogli živjeti u ovakvim domovima?

26.06.2012 u 09:30

Bionic
Reading

'Moja kućica, moja slobodica', kaže stara uzrečica, no u slučaju tri primjera bizarnih domova ne radi se samo o duševnom miru vlastitog prostora, već i o kreativnoj slobodi koju su vlasnici morali upotrijebiti kako bi zapravo mogli u njima živjeti. Pravo pitanje je – bi li itko od nas mogao živjeti u zahodu od 19 kvadratnih metara, putničkom avionu ili u drvenom jajetu koje visi s drveta

Putnički avion

Bruce Campbell je 62-godišnji inženjer koji je svoj dom izrađivao zadnjih deset godina u Oregonu u SAD-u. Iako se ne radi o prvom avionu koji je pretvoren u prostor za življenje, Campbellova letjelica svakako je najimpresivnija s obzirom da je sve promjene na njoj sam napravio.

Campbell je stari Boing 727-200 kupio za oko 100.000 dolara te potrošio barem još toliko da ga premjesti na svoje imanje. Na svom sajtu Airplane Home Campbell je detaljno objasnio što je sve radio i zašto te da bi današnji troškovi za istu stvar bili daleko manji.

Mnogi su pitali 62-godišnjeg inženjera zašto je potrošio toliko novca da bi živio u polovnom zrakoplovu s obzirom da je za isti novac mogao dobiti daleko ljepšu, veću i raskošniju kuću. Njegov odgovor je jednostavan – drvo, po njegovom mišljenju, nije dobar materijal za gradnju kuće.

Na svojoj internetskoj stranici Campbell kaže kako je avion sagrađen od materijala koji bez većih problema mogu podnijeti brzine vjetra od gotovo 1.000 kilometara na sat, vrlo otpornih na požar i starenje.

Iako radi na svom domu već deset godina, Bruce Campbell kaže kako još nije gotov. Za sada ima tri toaleta, struju i tuš. Posebno mjesto u kojem provodi puno vremena je, naravno, pilotska kabina.

Krila mu služe za sunčanje i kao terasa.

Drvena viseća kuća

Joel Allen sagradio je svoju viseću drvenu kuću na planini Whistler u zapadnoj Kanadi, no nije nikome rekao jer je strahovao kako bi je netko mogao srušiti. Ipak, njegova tajna je sad na internetu, a njegov dom poznat kao Hemloft postao je slavan.

Nakon otkaza na poslu i neuspješnog pokušaja da se obogati na brzinu, 26-godišnji Allen je ubrzo potrošio većinu svoje ušteđevine te je bio prisiljen zaposliti se kao drvodjelja. Jednog mu je dana pala na pamet ideja kako bi mogao sagraditi svoju vlastitu kućicu na planini.

Neobičan dizajn njegovog doma je veliko drveno jaje, a materijal za izgradnju ga je koštao nekoliko desetaka tisuća dolara, no pravi problem je zapravo bilo zemljište za koje nije imao ni dozvolu ni financijska sredstva, pa je odlučio sve napraviti potajno. Zahvaljujući besplatnoj sekciji Craiglista Allen je nabavio drvo za razne predmete u kući, prozore i druge predmete koje je sam izradio zahvaljujući svojem sve boljem poznavanju rada s drvetom. Njegova djevojka Heidi i on uskoro su imali jedva dovoljno prostora za spavanje od svega što je Allen izradio, a tako je i uštedio oko 10.000 dolara.

Iako je dugo skrivao svoj dom, Allen je napokon jednom svom prijatelju poslao fotografije Hemlofta koje je ovaj objavio u časopisu Dwell, nakon čega je postao hit na internetu. Allen još uvijek nije otkrio točnu lokaciju svog doma i još uvijek traži najsigurniji način da to napravi.

Napušteni toalet

U kineskom gradu Shenyangu Zeng Lingjun i njegova obitelj pretvorili su napušteni zahod u dom. Lingjun je porijeklom iz malog sela i od malih nogu je sanjao kako će jednog dana ići na fakultet, no kako je bio siromašan, morao se zadovoljiti izučavanjem postolarskog zanata.

Jednog je dana sa sitnišem u džepu napustio svoje rodno selo i preselio se u Shenyang – najveći grad na sjeveroistoku Kine. Tamo je zahvaljujući marljivom radu uspio živjeti u podstanarstvu.

Prijatelj mu je otkrio kako postoji napušteni hotelski zahod koji se vrlo jeftino iznajmljuje. Nakon što je izbacio sve što je mogao iz 19 kvadratnih metara bivšeg toaleta, Lingjun je postavio parkete te našao mjesta i za svoju postolarsku radionicu.

Prije oko četiri godine u njegov skromni dom se uselila i njegova sadašnja supruga s kojom sad ima i dijete. Njih troje još uvijek žive u preuređenom napuštenom toaletu i ne bune se jer su zdravi i imaju jedni druge.