FRAJERI S TRAVNJAKA

10 naj stereotipa o nogometašima

17.06.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Nogometaši slušaju narodnjake, hodaju s manekenkama, vole nositi pederuše i brendiranu odjeću, voze skupe automobile... Zvuči vam kao istina ili stereotip?

Nogometaši vole manekenke

Jedan od najpoznatijih stereotipa vezanih uz nogometaše svakako je taj da dečki izlaze samo s manekenkama. I da dio njih sigurno iskorištava svoju poziciju ne bi li pronašli curicu koju poput privjeska mogu furati sa sobom i s ponosom pokazivati. Ipak, velik je broj i onih kojima to nije dovoljno. Ako izuzmemo prekrasnu novinarku Saru Carbonero koja je upecala Ikera Casillasa ili Shakiru koja navodno već dugo petlja s Piqueom, Luka Modrić, Darijo Srna, Ivica Olić i Eduardo da Silva primjeri su nogometaša koji odskaču od stereotipa. Doduše, mnoge i 'obične' žene uz nogometaše postanu manekenke, na ovaj ili onaj način. Sjetite se samo kako je izgledala Victoria Beckham dok je pjevala u Spice Girls…

Nogometaši briju na narodnjake

Okej, istina je da se više nego jednom desilo da hrvatsku repku ili klupske frendove mediji uhvate s rukama u zraku na nekom stolu narodnjačkog kluba, i to najčešće pred neku važnu utakmicu, nakon čega se onda duboko ispričavaju za svoje neprimjereno ponašanje. Ali pretpostavljamo, nadamo se to jest, da je to samo stereotip, da je dečke ponio trenutak ili da se radi o iznimkama koje potvrđuju pravilo. Nije da očekujemo od njih da slušaju Bacha, ali neka raznolikost, pretpostavljamo, postoji…

Nogometaši voze skupe aute

Kad su u pitanju veća imena nogometa (iako je to u Hrvatskoj relativno), sigurno je da dečki vole imati brze, uglancane igračke. Uostalom, ne pravite se grbavi, kao da vi ne biste oplemenili svoj vozni park jednim Bentleyjem, a ako ne baš ovim biserom, onda barem nekom BMW / Mercedes jurilicom ili SUV-om. Ali ipak budimo realni. Kakve automobile mogu voziti nogometaši Lučkog, Slaven Belupa ili Cibalije?

Nogometaši obožavaju tetovaže

Ako je suditi po Beckhamu ili Materazziju, onda da, nogometaši obožavaju tetovaže. Pa čak se i u našim redovima bez problema mogu naći primjerci koji su skloni ukrašavanju tijela. Srna recimo ima tetovirano ime svog brata, Eduardo imena djece, a Ćorluka pjesničku poruku: 'Anđele čuvaru, zaštiti sve one čija su imena zapisana u mom srcu'. Naravno, imao je i on jedno ime, ali to je neslavno završilo… Očito je da su naši dečki skloni urezivanju imena, samo što oni to ne rade na klupici u parku, nego na svojim bicepsima, ali tko bi im i zamjerio kad imaju takve bicepse… Ipak, tu se još uvijek radi o samo nekoliko imena.

Svi nogometaši nose pederuše

Već se pisalo o tome koliko hrvatski nogometaši vole nositi torbice oko struka, popularne pederuše, pa se čak predlagalo da im se promijeni ime u vatrenuše ili nogometuše. Ni stilist Neven Ciganović nije bio zadovoljan njihovim odabirom ustvrdivši da one više nisu nimalo cool. Istina je da su te torbice davno izašle iz mode, no da ne bismo ispali robovi trendova, reći ćemo samo da je putna oprema Louis Vuitton zbilja na sve mislila, a dalje od toga sve su stereotipi.

Nogometaši su neobrazovani

Evo, recimo, Leonard Mesarić – mladi nogometaš Lokomotive koji ima diplomu Filozofskog fakulteta (smjer pedagogija i informatologija), radio je kao novinar i sluša Andreu Bocellija. Zar nije to primjer koji bi trebao srušiti sve predrasude o neobrazovanim nogometašima? Ne smijemo zaboraviti ni Zvonimira Bobana ni izbornika Slavena Bilića koji obojica imaju visoku stručnu spremu. Doduše, možemo zamisliti kako je nastao ovaj stereotip - dok su štreberi u školi slobodno vrijeme kao čudaci vrijeme provodili uz knjigu, budući nogometaši naganjali su loptu u parku. A sad se onda o nogometašima priča kao o neobrazovanima...


Nogometaši nose odjeću s potpisom

Premda je činjenica da se poznati nogometaši po medijima naslikavaju u skupoj odjeći s koje vrišti neki poznati potpis, ipak je, barem u Hrvatskoj, velika većina onih čiji mjesečni honorar ne dozvoljava odlazak u Hugo Boss. Možda su neki zahvaljujući relativno unosnim (za naše pojmove unosnim) transferima došli do stranog kluba gdje sad uživaju u skupim krpicama, a i njihove žene također, no Hrvatska je još uvijek premala i presiromašna da bismo mogli generalizirati i ustvrditi kako većina nogometaša nosi odjeću s potpisom. E, da, sponzorska se odjeća Adidas, Nike i slično ne računa!

Nogometaši imaju VIP tretman

Kad se jedan nogometaš provoza u svom upadljivom Ferrariju po pješačkoj zoni u centru Zagreba, a policajac koji to sve vidi pritom ga ne kazni, onda ne možete napraviti ništa drugo nego lupiti šakom o stol i po mogućnosti opsovati državu i sve što ide uz nju. Tako se stvaraju predrasude i stereotipi. Ali ipak se čini da je to iznimka, dok recimo za VIP tretman u klubovima nismo sigurni. Možda bismo trebali provesti istraživanje i nekoliko vikenda za redom obići klubove te provjeriti jesu li nogometaši zaista tu privilegirani. Usput ćemo zasigurno provjeriti i teoriju o druženju s manekenkama…

Nogometaši varaju

Ako to gledamo ovako – oni su bogati, voze skupe aute, nose brendiranu odjeću, imaju VIP tretman – onda s tim ruku pod ruku ide slika nogometaša kao pravih švalera, šarmera, kako god ih želite nazvati. I, naravno, nakon nekoliko skandala u engleskoj nogometnoj ligi nije ni čudo da imamo predodžbu o njima kao o muškarcima koji u pravilu varaju žene i djevojke. Sad opet slijedi – ali! Ali u kontekstu naše državice čini se da je većina nogometaša svjesna da nisu David Beckham, pa su od njega pokupili samo onu naviku produciranja djece.

Svi nogometaši su niski

Zapravo ne znamo točno kako i kad je došlo do te predrasude. Činjenica je da je većina nogometaša prosječne visine, nisu ni braća Kličko, a ni Danny DeVito. No, kako među njima zbilja visoki strše kao metle među lopaticama, tako je onda vjerojatno i nastao ovaj stereotip. Uostalom, zar su bitni centimetri ako se zovete Andrij Ševčenko, Iker Casillas ili David Beckham?