VLAST VS. RECESIJA

Kinezima naredili da što više puše

04.05.2009 u 12:00

Bionic
Reading

I dok se većina zemalja bori protiv pušenja, lokalna vlast u središnjoj Kini izdala je uredbu kojom propisuje građanima da moraju popušiti najmanje pola milijuna paketa cigareta kako bi poboljšali ekonomsku situaciju u regiji

Uredbu je izdala vlast u provinciji Hubei u središnjem dijelu Kine, a kaznit će sve koje uhvate da puše cigarete suparničkih proizvođača iz susjednih provincija. Čak su i školama dostavljene pušačke kvote za profesore, a upravni ured u jednom selu mora kupiti čak 400 šteka cigareta godišnje za svoje zaposlenike.

Ovakav bi potez treba napuniti proračun lokalnih upravnih jedinica i zaštititi lokalne proizvođače cigareta kojih u Kini ima preko stotinu, piše Telegraph.

Kina ima oko 350 milijuna pušača od kojih milijun godišnje umre od bolesti povezanih s pušenjem. Unatoč antipušačkim kampanjama, porez na cigarete jedan je od važnijih financijskih injekcija kineskom proračunu.

Lokalna vlast u provinciji Hubei toliko je ozbiljno shvatila svoj zadatak da je osnovala posebnu jedinicu za nadziranje pušača.