TRUST MOZGOVA

10 naj zvijezda s viškom inteligencije

03.05.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Nije lako živjeti pod rafalima reflektora, slave i novca ako niste za to posebno mentalno pripremljeni. Stoga se većina zvijezda s teretom općeg udivljenja nosi graničnom pothranjenošću misaonog života, gdje je sve jedno vječno 'ok', 'super' ili 'zanimljivo'. Ipak, da ne bismo čitavu estradu strpali u astronomsku konstelaciju velike amebe, navedimo nekoliko imena na čiju pamet biste se mogli ozbiljno porezati

Natalie Portman
Cura zbog koje je Darth Vader prodao svoju karizmu mračnoj strani definitivno ima što ponuditi zauzvrat. Bilo na japanskom, bilo na hebrejskom, kineskom ili francuskom, što su jezici koje navodno tečno govori. Ne samo to, svaki posrnuli jedi će u njoj naći certificiranu tješiteljicu s obzirom da je Natalie diplomirala psihologiju na Harvardu. Jest da je slaba na grudi Scarlett Johansson i da bi ih prvom prilikom zašlatala, ali genijima opraštamo hirove, makar ih u ovom slučaju i predobro razumjeli.

Quentin Tarantino
Premda se oprostio sa školovanjem već u 16. godini, filmskom brutalcu koji neumorno ispisuje hommage ljudskoj anatomiji samurajskim mačevima i dvocijevkama izmjeren je IQ od 160. Je li to zbog toga što mu je majka bila šesnaestogodišnjakinja kada ga je rodila pa da sve ostane u znaku brojeva 1 i 6, ili mu je nedostatak formalne izobrazbe zapravo pomogao da sačuva krvavu britkost, tko zna... U svakom slučaju, bio je dovoljno ponosan na svoje moždane vijuge da se učlani u Mensu.


 
Kate BeckinsaleZvijezda filmova 'Underworld', 'Serendipity' i 'Pearl Harbour', žena koja se ne skida s muških lista seksipila, poradila je i na erotici svojih sivih stanica. Nije stoga sigurno hoćete li prije pokleknuti pred njezinom fizionomijom ili CV-om, imajući na umu da je cura studirala francuski i ruski na Oxfordu te da je još kao tinejdžerica dvaput pobijedila na književnom natjecanju za kratke priče i poeziju. Ukratko, Kate će vas educirati na svim poljima, a vi ponesite dekicu i notes.

Asia Carrera
Mozak s jajima je, kažu, vrhunska delicija, pa se nećemo ni mi snebivati nad činjenicom da superinteligentni komadi nerijetko završavaju na udici nezasitnih seksualnih eksperimenata. Asia je odradila oko 250 filmova za odrasle nadmoćno baratajući organima koje i narodna mudrost poistovjećuje s glupošću. No tko bi rekao da je kao djevojčica od 13 godina sjedila za klavirom u Carnegie Hallu, a kasnije čak i probala studirati. Nekako sumnjamo da joj je kvocijent inteligencije od 156 pomogao pri odgoju i obrazovanju napaljenih masa. Očito krivi izbor nastavnih pomagala.

Steve Martin
Ono što je danas komičar nekada je trebao biti profesor filozofije. Na stranu pitanje zašto su filozofi nevjerojatno loši u pričanju viceva, Steve je skoro završio kao prosvjetar, ali ga je u tome spriječila filmska vrpca. No i dan danas nasmiješeni član Mense i vlasnik IQ-a od 142 ostvaruje krišom svoje intelektualne snove pišući za New Yorker i pokušavajući ostati vjeran svojem zavjetu da mora nastaviti disati. 'Kada bih prestao, učinio bih najgori poslovni promašaj dosad.'

 
Sharon Stone
Upisala se na fakultet u Pennsylvaniji sa 15 godina, a testovi inteligencije su je velikodušno počastili kvocijentom 154. Sharon Stone je u međuvremenu naučila i kako prekrižiti noge bez gaćica, što je vjerno demonstrirala u 'Sirovim strastima'. Scena je proglašena najseksipilnijim pomicanjem nogu na filmu. Progledat ćemo joj kroz prste, ili, recimo, bedra. Ne mogu baš svi briljantni umovi završiti s Nobelom, a pogotovo ne u slučaju kada smrdljive noge pokušate liječiti botoksom, što je glumica probala s usvojenim sinom.

James Woods
Još jedan s članskom iskaznicom Mense, kojem je izbrojeno čak 180 na testu inteligencije. Kao da to nije dovoljno Woods je na testu SAT, standardiziranom američkom ispitu za procjenjivanje akademskih sposobnosti, imao maksimalan broj bodova u verbalnom dijelu. Završio je na prestižnom sveučilištu MIT studirajući političke znanosti, no spotaknuo se o glumačku karijeru korak do diplome. Još za vrijeme samog studija ambiciozni Woods je odradio 36 predstava.

Victoria Zdrok
Hefnerova zečica koja je svoje bogomdane intelektualne talente odlučila sramežljivo pospremiti s onu stranu Playboyevih duplerica, žarila je i palila ne samo fantazijom milijuna muškaraca već i akademskom građom. Neobično skakutava cura odlučila je tako preskočiti srednju školu te se izravno upisati na fakultet. Kada je primila diplomu s pohvalama na sveučilištu West Chester u Pennsylvaniji imala je tek 18 godina. 'Barely legal', rekli bismo. No crv u... gdje već... nije joj dao mira te je cura završila i pravo, doktorirala psihologiju te usput razvalila postdoktorski u području seksualne terapije na medicinskoj školi Robert Wood Johnson. Tko se nakon ovoga odjednom osjeća bolesno, neka digne - dva prsta.

 
Dolph Lundgren
Dvometraški snagator koji je svoje suptilne glumačke talente demonstrirao u 'Rockyju IV' i 'He-Manu' ipak je nešto kompliciraniji od svojih uloga. Frajer je studirao na prestižnom Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu, magistrirao kemiju na Sveučilištu u Sydneyu, da bi potom dobio Fulbrightovu stipendiju za američki MIT gdje je izdržao cijela dva tjedna. Inteligencija koja prati ovu nakupinu bicepsa iznosi 160, a Lundgren pored materinjeg brblja i engleski, njemački, francuski i japanski, s više ili manje uspjeha. Tako je to kad ti Stallone razgiba vilicu.

Žanamari Lalić
Da ne ispadne da je nije bilo nijedne Hrvatice u redu kada se dijelila estradna inteligencija, red je da se suočimo i s prvim dokazanim izdankom domaće zvjezdane pameti – Žanamari Lalić. Nadobudna r'n'b starleta iz Tučepa odlučila je s grupom manekenki pokazati da  uzrečica 'lijepa i glupa' nije istinita. I dok ostatak ljepotica nije htio komentirati očito bolno istinite rezultate, Lalićki je dodijeljen IQ od 156 te je postala članicom Mense. Zašto tako pametna cura slini mikrofon sapunicama o propalim ljubavima umjesto da pjeva referate o Krleži, nikada nećemo saznati.