FLUORESCENTNI BIGLOVI

Znanstvenici stvorili pse koji svijetle u mraku

29.04.2009 u 14:29

Bionic
Reading

Južnokorejski znanstvenici genetskim inženjeringom stvorili su četiri psa bigla koji svijetle u mraku koristeći tehnike kloniranja koje bi navodno trebale pomoći u razvoju lijekova za mnoge ljudske bolesti

Sva četiri psa nazvana su Ruppy, kombinacijom riječi 'ruby' (crven kao rubin) i 'puppy' (štene). Pod ultraljubičastim svjetlom psi svijetle crvenom bojom, a njihovi nokti i trbusi, gdje je koža tanka, pod običnim svjetlom imaju crvenkast sjaj.

Pogledajte biglove kako svijetle!

Profesor na sveučilištu u Seulu Lee Byeong-chun, koji je vodio istraživanje, rekao je da su to prvi transgenski psi na svijetu koji nose fluorescentne gene. No taj uspješni rezultat ne odnosi se samo na njihovo svijetljenje, već na uspjelo manipuliranje genima koje su usadili u njih.

Znanstvenici u Americi, Japanu i Europi već su ranije kloniranjem dobili fluorescentne miševe, mačke i svinje, a ovo je prvi primjer genetski modificiranih pasa. Šest ženki biglova začetih kloniranjem koje svijetle crveno rođeno je u prosincu 2007, ali dvije su u međuvremenu uginule.

Ovakvi eksperimenti dokazuju da se geni sa specifičnom značajkom mogu uspješno usaditi i u ljude što može pomoći u liječenju nekih genetskih bolesti kao što je Parkinsonova.