DAN VELIKIH VALOVA

Jeste li znali da i ljame i opatice surfaju?

17.05.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Otkad se surfanje proširilo s Havaja na ostatak svijeta, svi ga vole. Tome svjedoči i činjenica da svi surfaju - od Dartha Vadera preko raznih životinja pa sve do djece i opatica

Darth Vader surfa u slobodno vrijeme

Zadnji put kad je viđen, Darth Vader se opuštao baš kao i svatko drugi – uz šum valova na svojoj omiljenoj dasci. Ne čudi nas što je snimljen na kalifornijskoj obali s obzirom na to da vjerojatno ipak ne može daleko od holivudskih setova.

Darthu Vaderu očito nije teško surfati, no kako bi mu i bilo kad koristi mističnu 'silu'.

Brazilac na ogromnoj dasci ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Rico de Souza oborio je rekord surfanja na najvećoj dasci na svijetu. Njegov surfboard bio je devet i pol metara dug, a De Souza je na toj nevjerojatnoj dasci uspio provesti čak 11 sekundi.

Brazilac je novi rekord postavio na plaži Solemar u Brazilu, no ovo mu nije prvi svjetski rekord – sudjelovao je u surfanju na istom valu zajedno s još 49 drugih ljudi.

Ljama koja surfa

Peruanski surfer Domingo Pianezzi uglavnom valove jaše sa svojom alpakom Piscom. Najdraže mjesto za surfanje im je plaža San Bartolo u Limi.

Najmlađi surfer na svijetu

Jaylan Amor je najmlađi surfer na svijetu – ima dvije godine. Ovaj mladi stanovnik Brisbanea u Australiji već je ocu osigurao mnoštvo sponzora za njegovu trgovinu daskama za surfanje.

Mali Jaylan uglavnom s ocem izađe na pučinu, pa se sam na dasci vraća natrag. Mališan ponekad padne s daske, no to nije problem jer već odlično pliva.

Opatice na daskama za surfanje

Sestra James Dolores možda ima 73 godine, no još uvijek posjećuje pensilvanijsku obalu u Stone Harboru gdje surfa. Omiljeno mjesto za surfanje nedaleko je od njezina samostana Ville Marije.

Iako se radi o jednoj od sestara sluga Bezgrešnog Srca Djevice Marije, ova opatica ima odličan odnos s lokalnim surferima, a njezin samostan čak je i domaćin Surfanja s opaticama već 16 godina.

Svake godine na kalifornijskoj obali u Loews Coronado Bayu održava se natjecanje pasa u surfanju. Ovi četveronožni obožavatelji valova natječu se već pet godina.

Psi koji se natječu nastupaju uglavnom po deset minuta svaki kako bi bili sigurni da će uloviti barem jedan dobar val. Četveronožni surferi natječu se u raznim kategorijama težine, a dobivaju bodove za modne detalje, stil, samopouzdanje te vrijeme koje provedu na dasci.

Psi koji surfaju su na kalifornijskoj obali sve popularniji način za skupljanje donacija za razne dobrotvorne udruge.

Surferi akrobati

Tijekom 20. stoljeća surfanje u parovima je postalo aktivnost koja služi za opuštanje, te sport kojim se ljudi bave širom svijeta. Za ovaj tip jahanja valova dvojici surfera treba samo jedna veća daska i velika doza spretnosti.

Surfanje u paru najčešće izvode žena i muškarac, a na dasci se može vidjeti sve od gimnastike do pokreta iz umjetničkog klizanja. Korijen ovog neobičnog sporta je u zabavi koja je nastala na plaži Kuhio u Waikikiju na Havajima.

Arktički surferi

Filmaš Yassine Ouhilal sa sobom je poveo četvoricu profesionalnih surfera kad je posjetio norvešku i rusku obalu jer ih je želio snimiti kako surfaju u Arktičkom oceanu. Ekstremni sport je za ovu petoricu trebao postati još ekstremniji kad je Ouhilal shvatio da su valovi na dalekom sjeveru najbolji tijekom zime. Srećom, došli su do zaključka kako bi bilo ravno samoubojstvu pokušati tamo surfati tijekom najmračnijeg i najhladnijeg dijela godine.

Kako čak i u proljeće temperature rijetko prelaze nula Celzijevih stupnjeva surfanje u Arktičkom oceanu nije lako.