GUINNESSOV REKORD

Najveći fondue na svijetu pripravljen u Švicarskoj

27.04.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Svjetski rekord u pripravljanju najvećeg fonduea srušen je u subotu navečer u švicarskom mjestu La Chaux-de-Fonds, sa 1.441 kilograma sira rastopljenog u jednoj jedinoj posudi promjera 1,40 metara te dubokoj 1,20 metara

BERN - Oko četiri tisuće ljudi svojim je dugačkim vilicama umakalo kruh u rastopljenu smjesu, ali je nije čitavu uspjelo pojesti.

Bio je to 100-postotni fondue iz švicarskog kantona Neuchatel, sastavljen od sira gruyerea i britchona, kazao je Louis Duc iz organizacijskog odbora. Uz sir, za njegovu pripremu bilo je potrebno 10 kilograma češnjaka, isto toliko ljutike, 100 litara vina, 10 litara rakije od trešnje i tri kilograma papra.

Takav fondue podijeljen je u 1.200 posuda i razdijeljen po stolovima postavljenima na parkiralištu trgovačkog centra uz tonu kruha. Usprkos velikoj posjećenosti, ostalo je stotinu litara fonduea.

Rekord bi se trebao naći u izdanju Guinnessove knjige rekorda za 2010. godinu jer je prethodni najbolji rezultat nadmašen za otprilike 50 kilograma sira.