BRZI I ŽESTOKI

10 najpoznatijih zečeva

08.04.2012 u 08:31

Bionic
Reading

Mali, slatki, crtani, stvarni, ubojiti, suicidalni, zečevi nam nekako obilježavaju ovo uskršnje razdoblje. Evo deset najpoznatijih u pop kulturi, a i šire

Playboyev zeko i zečice

Mala crna glava zeca s leptir mašnom logo je Playboy mašinerije već punih 59 godina, otkako je izdan drugi broj časopisa koji je pokrenuo tada 27-godišnji Hugh Hefner. Osmislio ga je dizajner Art Paul koji je, kako kaže, bio inspiriran ‘duhovitom seksualnom aluzijom’ životinjice. Logo odonda ni u najmanjoj sitnici nije bio izmijenjen.

Sa zečicama je nešto drugačija priča. Ove najseksi djevojke na svijetu originalno su posluživale goste u Playboy klubu, a na sebi su uvijek nosile korzet, zečje uši, leptir mašnu, manžete i mucasti repić. Hefnerovo je carstvo upravo zahvaljujući ovim zečevima ostalo prepoznatljivo već više od pola stoljeća. Naravno, malu su ulogu odigrale i duplerice...

Wile E. Coyote & Bugs Bunny
Zekoslav Mrkva

Jedan od najslavnijih crtanih i izmišljenih likova na svijetu je upravo zec. I to Bugs Bunny iliti Zekoslav Mrkva, kako su ga kod nas zvali. Prema nekim izvorima, Zekoslav će 27. srpnja navršiti 72 godine, no njegov karakter i humor nisu nimalo zastarjeli. Nitko vas neće bolje ismijati i nasamariti od Bugs Bunnyja.

Prije deset godina magazin TV Guide objavio je listu 50 najvećih crtanih likova i Warner Brosov zec zasjeo je na počasno prvo mjesto.

'Tko je smjestio Rogeru Rabbitu?'
Roger Rabbit

Premda nikad nije dosegao slavu svog crtanog prethodnika, Roger Rabbit ostvario je zavidan uspjeh krajem osamdesetih pojavivši se u filmu 'Tko je smjestio Rogeru Rabbitu?'

Film kombinira animiranu i igranu tehniku, a svijet crtanih i stvarnih likova neprestano se isprepliće. Tako se glumačka zvijezda u usponu Roger Rabbit sprijateljuje s detektivom Eddiejem kojeg tumači Bob Hoskins. Eddieja, pak, zavodi Rogerova žena, zamamna Jessica Rabbit.

Dopadljiv, blesav, na trenutke očajan, na trenutke hiperaktivan, pod utjecajem alkohola nepodnošljivo glasan, Roger Rabbit je 1988. godine ušao u povijest kao još jedan zec vrijedan spomena.

Reklama za Duracell baterije




Zeko na baterije

Iz očitih razloga zec je omiljena maskota proizvođača baterija, simbol dugotrajnosti, nesalomljivosti i ostalog.

Ako je suditi prema reklamama, bolji je i izdržljiviji od Dartha Vadera, Indiane Jonesa, Drakule, zaigranih psića i koječega drugog.

Premda je Duracell prvi iskoristio zeca u svojim reklamama, još 1973. godine, Energizer zeko ima puno veće uši i nosi sunčane naočale. Toliko o razlikama...

Alisin zec

Vjerojatno najpoznatiji među bijelim zečevima, ako zanemarimo one sitrotane koje izvlače iz šešira, jest fiktivni lik u djelu 'Alisa u zemlji čudesa' Lewisa Carrolla.

Pojavljuje se na samom početku odjeven u prsluk i gunđa kako nekamo kasni. Alisa kreće za njim i dolazi u zemlju čudesa.

Premda Alisin bijeli zec nije glavni lik, a ni ne pojavljuje se previše puta u knjizi, ipak je njegova uloga vodiča na početku dovoljno važna da uđe u pop kulturu. Barem ako se radi o pop kulturi koju čine samo zečevi.

Oolong - prvi viralni zec

Možda ga se nećete sjetiti, ali Oolong je svojedobno bio zbilja poznat, barem na internetu. Radi se o prvom viralnom zecu koji je postao hit zahvaljujući tome što je imao nevjerojatnu sposobnost balansiranja predmeta raznih težina i veličina na svojoj glavi. Živio je u Hokkaidu u Japanu od 1994. do 2003. i zahvaljujući vlasniku, fotografu Hironoriju Akutagawi, koje je u svakoj prilici postavljao njegove fotografije, Oolong je postao internetski hit. O njemu je pisao i New York Times.

Bunny Suicides u boji
Bunny Suicides

Poznati crnohumorni strip serijal autora Andyja Rileyja predstavlja slatke male bijele zečeve u njihovim vrlo kreativnim nastojanjima da počine samoubojstvo.

Svaka epizoda se najčešće sastoji od jedne sličice, a sredstva koja zečevi koriste za samoozljeđivanje variraju od rotirajućih vrata i tostera, preko ručnih bombi i vanzemaljskih brodova do povećala i sunčevih zraka. Naravno, s vremenom su nastale i majice s depresivnim zečevima, a odnedavno postoji i aplikacija za iPhone.

Čokoladni zec

Svake godine čokoladni zec najveću popularnost doseže tijekom Uskrsa kad su dućani preplavljeni malim, velikim, bijelim, crnim, mliječni, ma svakakvim čokoladnim zečevima koji samo čekaju da završe na nekom uskršnjem stolu.

Naravno, nakon što se otpakira, čokoladni se zec jede od glave – krenete s ušima, preko lica, da bi završili na nogicama. Možda jedino repić možete ostaviti za kraj.

Novi fosili
Vladimir Kočiš Zec

Dakako, nismo mogli propustiti priliku da na popis ne stavimo i jednog čovjekolikog zeca. Vladimir Kočiš, nekadašnji član Novih fosila, navodno je nadimak Zec dobio jer je bio pionirski prvak Zagreba u trčanju na 60 metara.

Mi se nećemo upuštati u analizu njegova nadimka i eventualnog porijekla, no bilo bi nepravedno izostaviti ga s popisa najpoznatijih zečeva!

Uskršnji zeko

Da ne biste mislili da smo zaboravili uskršnjeg zeku – onog koji u legendi koja je ušla u kršćansku tradiciju, nosi jaja, a ponekad i slatkiše. Nonećemo sad razglabati o tome kako je, kad i zašto zec postao kršćanski simbol vezan za Uskrs.

Vjerojatno ćete ga imati obješenog za neku vitrinu, ubačenog u koju košaricu. Ako ste zaboravili, izvadite ga iz ormara jer vaš zec to zaslužuje.