MAMA DOVELA MLADUNČE

Pogledajte dirljiv susret sa sivim kitovima

22.03.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Skupina članova organizacije za očuvanje oceana našla se u meksičkim vodama kad je njihovom brodiću prišla znatiželjna ženka sivog kita s još znatiželjnijim mladunčetom. Brodska ekipa tako je dobila rijetku priliku maziti i igrati se s tim zaštićenim morskim sisavcima

Članovi organizacije One World One Ocean su ploveći Pacifikom na području Meksika imali rijetku priliku upoznati se izbliza sa sivim kitom. Ženka je, naime, prišla njihovom čamcu zajedno s mladunčetom i čak ga je pogurala i podigla da bi malac bolje vidio znatiželjne ljude.

Kitovi su se toliko približili da ih je oduševljena posada bez problema mazila, a jedan je muškarac bebi kitu uspio utisnuti i poljubac. Mladunče je izgledalo kao da se jednako dobro zabavlja, prevrtalo se i namještalo pred čamcem.

Sivi kitovi su od 1946. zaštićena vrsta. Naime, populacija atlantskih kitova davno je izumrla, a slično se skoro dogodilo i zapadnopacifičkoj populaciji koju su u 18. i 19. stoljeću izlovljavali japanski kitolovci jer ta vrsta živi bliže obali od bilo koje druge vrste kitova. Danas sivi kitovi žive još samo u Pacifiku.

Mama i mlado zadržali su se nekoliko minuta kod broda družeći se s ljudima, a potom su polako nastavili svojim putem.