VIC-MAHER S 8 NOGU

Pauk koji se smije na rubu je istrebljenja

22.04.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Znanstvenici još uvijek pokušavaju proniknuti u tajnu pauka koji živi u tropskim šumama Havaja, a čije šare fascinantno ocrtavaju nasmiješeno lice. Nažalost, 'nasmiješenom pauku' prijeti potpuni nestanak

Da priroda ima smisla za humor, govori i činjenica da svi koji su proučavali život pauka koji se smije nisu skidali osmjeh s lica. Pod znanstvenim imenom Theridion grallator, nasmiješeni pauk iz tropskih šuma Havaja ima šare koje tvore smajlija, što mu očito nije pomoglo u borbi protiv prirodnih neprijatelja. Naime, smiješnom člankonošcu prijeti istrebljenje, piše Telegraph.

'Postoje različite teorije o tome zašto je pauk razvio takve crte na tijelu. Jedna od njih je i da zbuni grabežljivce. Kada ptica vidi plijen koji nikada ranije nije vidjela na trenutak se zbuni, jer joj nije jasno je li riječ o hrani ili nije. Pauk može iskoristiti tu 'pauzu za razmišljanje' i pobjeći', kaže dr. Geoff Oxford, biolog sa sveučilišta u Yorku koji se bavio proučavanjem nasmiješenog pauka, inače potpuno bezopasnog za ljude.

Ipak, teorija o zbunjivanju prirodnih neprijatelja očito ne funkcionira. Pauka je sve manje, a za to se najviše okrivljuju vrste ptica kojima Havaji nisu prirodno stanište, nego su tamo dovedene ljudskom intervencijom.

Nasmiješeni pauk je u međuvremenu postao maskota otoka te se nalazi na kapama, majicama i kamionima, a tamošnji konzervatori ga koriste u kampanji za zaštitu prirodnih vrsta.

'Fauna je Havajima ozbiljno ugrožena zbog dopremanja novih vrsta životinja i biljaka. Štoviše, većina prirodnog okoliša u nizinama je uvezena, i ako želite upoznati autohtone vrste morate se uspeti do tropskih šuma', objasnio je dr. Oxford.