Funtime UČENJE NAS RAZVIJA

Razmišljanjem poboljšavamo učinkovitost mozga

  • Autor: Geo
  • 8.3.2012 13:39:44
  • 8.3.2012 12:46:17

Ako neprestance upotrebljavamo mozak, možemo utjecati na gensku informaciju stanica, dokazali su znanstvenici

Ono što jesmo i što znamo leži samo u našim genima? Ni u kojem slučaju! Mnoge studije dokazuju utjecaj vanjskih, takozvanih epigenetičkih čimbenika, koji određuju kakve će nasljedne osobine u organizmu doći do izražaja, a kakve ne.

Odlučujući su 'prekidači' u obliku metilnih skupina koji određenu gensku informaciju u DNK-u mogu potaknuti ili blokirati. Ako, primjerice, gen ima predispoziciju za reumu, ta će se bolest pojaviti ili neće ovisno o položaju prekidača.

Junjie U Guo sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u i njegovi kolege prvi su put načinili opsežnu studiju o utjecaju različitih čimbenika na metilne skupine. Osim djelovanja kemijskih tvari, američki su znanstvenici otkrili i utjecaj koji proizlazi iz stupnja aktivnosti živčanih stanica.

Laboratorijski pokusi na živim miševima pokazali su da podraženi živčani vodovi izgrađuju potpuno drukčiju mrežu prekidača nego neaktivni neuroni. Drugim riječima, tko je duhovno aktivan, poboljšava učinkovitost svog mozga, a oni koji nerado razmišljaju pogoršavaju je.

Znanstvenici smatraju mogućim da se 'aktivnom terapijom' prekidači mogu preusmjeriti čak i kod osoba koje imaju genetsku sklonost kroničnim bolestima.

Članak je preuzet iz novog broja časopisa Geo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više