PATULJCI BI BILI PONOSNI

Podzemni domovi – od hobitskih do skrivenih

08.03.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Ako mislite da je život pod zemljom rezerviran samo za bića iz bajki i gliste, prevarili biste se. Danas širom svijeta postoji niz suvremenih podzemnih obitavališta koja imaju sve uobičajene pogodnosti - poput Malatora u Druidstonu, 'hobitske' kuće u Švicarskoj te 'zelene' kuće Sedum u Velikoj Britaniji

Pećinska kuća u Festusu (Missouri)

Moderna i energetsko učinkovita kuća koja se prostire na 1.400 kvadratnih metara u Festusu u Mossouriju nalazi se u većim dijelom u prirodnoj pećini. Ovaj zanimljiv arhitektonski projekt izgradili su Deborah i Curt Sleeper.

Podzemna kuća ima sve pogodnosti modernog doma i suvremeni interijer koji su savršeno uklapa u prirodne stijene pješčenjaka. Zahvaljujući geotermalnom grijanju i lukavom dizajnu nema potrebe za klima uređajem ili centralnim grijanjem.

Pećinska kuća u Festusu također je poznata zbog toga što su je trenutni vlasnici kupili na eBayu. Prije nego je postala dom pećina je služila za održavanje koncerata.



Malator u Druidstoneu (Wales)

Moderni dom poznat kao Malator u Druidstoneu na glasu je kao jedno od velških arhitektonskih remek-djela.

'Zemljani krov, metalni dimnjak i mala vrata neminovno su dovela do toga da se kući nadjene nadimak 'Kuća Teletubbyja'. Osnovni dizajn Malatora vrlo je jednostavan – unutrašnjost joj je jedna velika prostorija koju je moguće podijeliti na manje sobe unaprijed napravljenim umjetnim zidovima, dok se izvana uklapa u svoj okoliš', piše na službenoj stranici velške kuće.

Skrivena kuća u Donjoj Šleskoj (Poljska)

Poljska podzemna kuća uistinu je skrivena. Grupa arhitekata KWK Promes dizajnirala je kuću u koju se ne može ući nikako drukčije nego cestom koja se spušta kroz ogroman tunel skriven travnatom površinom.

Najlakše ćete shvatiti o kakvom je projektu riječ ako posjetite službenu internetsku stranicu arhitekata

Podzemna kuća u Great Ormsideu (Engleska)

U Cumbriji u Great Ormsideu postoji stari britanski kamenolom. Na mjestu gdje se nekad kopalo danas je dvokatnica uklesana u kamenu.

Zanimljivu kuću je dizajnirao John Bodger za Helen i Phila Reddyja.

Kuća Sedum (Engleska)

Kuća Sedum zamišljena je tako da ima što veću izloženost suncu tijekom dana iako je većinom podzemna. Osim što ju je vrlo jednostavno zagrijati ili ohladiti, kuća Sedum ima i svoj jedinstveni sustav za prikupljanje kišnice što ju uz sve ostale njene kvalitete čini vrlo 'zelenom'.

Flower Petals u Boltonu (Engleska)

Britanci očito maštaju o podzemnim kućama s obzirom da je ovo već četvrti primjer takve arhitekture s područja Velike Britanije. Bivši kapetan momčadi Manchester United Gary Neville želi sagraditi dom koji će zauzimati 750 kvadratnih metara brežuljka Pennine, no njegova vizija za sada još nije dobila građevinsku dozvolu.

Radi se o kući koja se uklapa u svoj okoliš, energetski je vrlo učinkovita, te ima oblik cvijeta koji kad se otvori propušta svjetlost u svoje niže nivoe.


Hobitska kuća u Valsu (Švicarska)

Švicarski dom u Valsu sagradili su arhitekti grupe SeArch i Christian Müller. Ova kuća poznata je po svojim toplim kupeljima i nevjerojatnom pogledu na okolne planine.

Osim što je kuća u Valsu savršeno smještena, kako je gotovo u potpunosti pod zemljom ne zahtijeva puno grijanja tijekom zime ni hlađenja u ljeti.

Kuća u kamenoj pustinji (Grčka)

Četvrtasta struktura koju je dizajnirao Deca je vrlo 'zelena'. Koristi prirodno svjetlo i toplinu, a hladi se vjetrom.

Kuća je sagrađena između padina dva brijega te izgleda poput kamene kutije zbog čega se uklapa u pustinju koja ju okružuje. Iako se radi o vrlo jednostavnom dizajnu, ova pustinjska kuća još uvijek ima elemente tradicionalne grčke arhitekture.

Neobičan dom podsjeća više na ruševinu zbog svog izgleda i lokacije, no u pitanju je moderna kuća koja koristi sve prirodne pogodnosti svoje okoline.

Estate Lätenstrasse u Dietikonu (Švicarska)

Švicarski lanac kuća dizajnirala je grupa Vetsch Architektur. Radi se o devet kuća povezanih stepeništima koja vode sve do podruma i podzemne garaže. Ove podzemne kuće koriste samu zemlju kao izolaciju od kiše, temperature i vjetra.

Nagađamo da ipak vjerojatno ponegdje probija neugodan miris vlage.

Pećina koja se iznajmljuje (Iran)

U Iranu u podnožju planine Sahand visoke 3.707 metara nalaze se pećine stare više od 700 godina isklesane iz vulkanskih stijena. Ovi podzemni apartmani možda jesu stari, no svi su dobili moderni interijer, kao i ostale komfore na koje smo svi navikli.