PRETIHO ZA ČITANJE

U knjižnicama počeli puštati pop glazbu

20.04.2009 u 10:53

Bionic
Reading

U želji da privuku mlade čitatelje mnoge su britanske knjižnice počele puštati hitove s top lista. Knjižnice nisu više samo za knjige, poručuju autori ideje koja je počela uništavati rijetke preostale prostore tišine po gradovima

Knjižnice po Velikoj Britaiji počele su puštati pop glazbu ne bi li ponovno postale atraktivne za tinejdžere koji sve manje u njih zalaze. Da knjižnice više nisu samo za knjige, nego i za slušanje najnovijeg singla Sugababesa, osvjedočila se i Doraine Potts, bivša profesorica s Oxforda koja se nije mogla skoncentrirati pri odabiru naslova zbog užasno glasne glazbe u svojoj knjižnici kod mjesta Bishops Cleeve.

'Pokušavala sam izabrati knjigu, ali se jednostavno nisam mogla koncentrirati', veli 76-godišnja starica kojoj je zvuk parao uši.

'U vrijeme kada su kuće prepune glazbe, a mladi hodaju sa slušalicama na ušima, je li previše tražiti da knjižnice ostanu prostor za čitanje?', pita se Doraine. Smatra da je ohrabrivanje mladih da uđu u knjižnicu pozitivno, ali ne ovakav način.

Glasnogovornica gloucesterskih knjižnica je, s druge strane, presretna što može ustvrditi da su im filijale gdje je uvedena glazba zabilježile znatni porast posjetitelja.

'Glazba svira tiho u pozadini i većina uživa u atmosferi', kaže predstavnica knjižnice, dodajući da to više nisu mjesta samo za knjige.

Po toj logici mogli bi otvoriti i šank i privući legiju čitatelja u rekordnom roku.