ZNANSTVENICI OTKRIVAJU

Stropne svjetiljke će se rabiti za prijenos podataka

23.02.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Znanstvenici Instituta Heinrich Hertz u Berlinu u Njemačkoj osmislili su nov način prenošenja podataka s poslužitelja na laptop, smartphone ili tablet rabeći svjetlost modernih LED-svjetiljaka na stropu

Pomoću komunikacije preko vidljive svjetlosti (VLC – visible light communication) znanstvenici su uspjeli podatke četiriju različitih filmova istodobno prenijeti na prijenosno računalo brzinom od 100 megabita u sekundi, što otprilike odgovara brzini modernih radijskih mreža. 

Pritom je modulator palio i gasio LED-svjetlo frekvencijom koju ljudsko oko ne može percipirati. LED (dioda koja emitira svjetlost) jest poluvodič koji svijetli kad se stvori napon.

'Prijamnik na laptopu obična je fotodioda', kaže voditelj projekta Klaus-Dieter Langer. 'Ona prima svjetlost, a elektronički uređaj dekodira informaciju i prevodi je u električne impulse razumljive računalu.'

Metoda VLC
mogla bi se u budućnosti rabiti na mjestima gdje radijske mreže nisu poželjne ili ih je teško instalirati, primjerice u bolnicama - kad bi se dio komunikacije obavljao preko rasvjete u operacijskim dvoranama, moglo bi se upravljati operacijskim robotima ili prenositi slike iz tijela.

VLC bi mogao biti zanimljiv i proizvođačima zrakoplova jer bi se tako mogli opskrbljivati sustavi za razonodu putnika i pritom se ne bi morali rabiti kilometri kabela, čime bi se uštedjelo na težini zrakoplova i potrošnji goriva. Zasad je nedostatak u tome što se prijenos podataka prekida kad netko, primjerice, pred svjetiljku stavi ruku.