Funtime ZDRAVI KARNEVAL

Talijani zaratili narančama

  • Autor: tportal.hr
  • 21.2.2012 14:20:14
  • 21.2.2012 11:28:19

Grad na sjeveru Italije po imenu Ivrea ima svoje običaje za karnevalske dane. Svake godine Talijani iz tog gradića ratuju narančama zbog legende o borbi za slobodu

Stotine Talijana okuplja se svake godine na glavnom trgu u gradiću Ivrea da bi se zabavljalo gađanjem narančama. Neobičan običaj nastao je zbog legendi o borbi za slobodu.

Borba sicilijanskim narančama dio je karnevalskog festivala vezan uz legendu iz 12. stoljeća koja kaže da je kći mlinara odbila udvaranje okrutnog plemića te mu odrubila glavu i tako oslobodila grad Ivreu njegove tiranije. Naranče predstavljaju glavu zlog vladara.

Naravno, postoji malo modernije objašnjenje toga zašto su se naranče počele bacati – djevojke na balkonima početkom tridesetih bacale su naranče osim konfeta i cvijeća na momke u prolazu da bi ih primijetili. Oni bi im zatim bacali razne stvari i tako se taj običaj s vremenom pretvorio u borbu između onih na balkonima i onih na cesti.

'Ovaj karneval je obiteljska tradicija koju su održavali naši roditelji i njihovi roditelji', rekao je žitelj Ivree Angelo.

Iz Palerma u Siciliji u tu regiju svake se godine preveze oko 500 tona naranči da bi borci imali svoje oružje za karneval.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više