POPIS BILJAKA I ŽIVOTINJA

Koliko vrsta postoji na Zemlji?

16.02.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Čini se da su znanstvenici pronašli odgovor na najstarije znanstveno pitanje: koliko biljnih i životinjskih vrsta postoji? Dakako, brojka ne mora biti konačna jer se goleme količine podataka još uvijek obrađuju

Neizvjesnost je sve manja - na Zemlji postoji oko 8,7 milijuna životinjskih i biljnih vrsta, od toga 2,2 milijuna u vodi. Dosad su se procjene kretale između tri i 100 milijuna.

Ti su brojevi rezultat projekta popisivanja života u moru (Census of Marine Life) kojim se na temelju novog statističkog postupka procijenio broj vrsta na ograncima rodovskog stabla. Bakterije, virusi i ostali mikroorganizmi bez stanične jezgre nisu uzeti u obzir.

'Rezultati do kojih smo došli pokazuju da 86 posto vrsta na kopnu i 91 posto u moru još uvijek nije opisano', izvješćuju znanstvenici, naglašavajući koliko je, usprkos svim naporima, život još uvijek neistražen.

Njihov je projekt dosad najveći popis stanovnika svjetskih mora, u kojem je sudjelovalo 2.000 morskih biologa iz više od 80 zemalja. Oni su u sklopu 23 potprojekta skupljali podatke posvuda po svijetu – od tropskih koraljnih grebena, voda Antarktike, Sjevernoga ledenog mora, sve do neistraženih dubina južnog Atlantika.

Projekt popisa započet je 2000. i završen 2010. godine. Obrada goleme količine podataka još je u tijeku, pa sljedećih godina sigurno možemo očekivati nove publikacije i zanimljivosti.

Tekst je preuzet iz novog broja časopisa GEO