Funtime SMETA IM BUKA

Slovenci traže sudsku zabranu psećeg laveža

Slovenski ustavni sud odbio je presuditi smiju li psi slobodno lajati od 22 sata navečer do 6 sati ujutro ili je to buka kojom se remeti javni red i mir, prenijeli su u utorak slovenski mediji

Lavež pasa, ali i preglasni zvukovi koje bi noću mogle izazvati druge životinje, na primjer pijetlovi kukurikanjem, zabranjeni su već nekoliko mjeseci u maloj općini Log- Dragomer, 30-ak kilometara jugozapadno od Ljubljane.

Ako ne utišaju svoje životinje kad drugi stanovnici spavaju, njihovi vlasnici u blagajnu te općine s 3.500 stanovnika moraju platiti 100 eura. To je znatno više od uredbom najniže predviđene globe, one za prosjačenje (40 eura) koju je uz to i mnogo teže naplatiti.

Nepopularnu globu jedni stanovnici podupiru, a drugi ne, ovisno o tome imaju li psa ili im psi smetaju. Pojavila su se i tumačenja da su lavež, kukurikanje i drugo glasanje životinja 'prirodni zvukovi' na koje se nikako ne može prenijeti dikcija iz zakona o javnom redu i miru.

Taj zakon kao 'izvor buke' čiji se intenzitet u noćnim satima može ograničiti izrijekom spominje samo tehnološke naprave poput radija i televizije, te glazbene instrumente, navode poznavatelji prava.

Ustavni sud u utorak je objavio salomonsko rješenje: o ustavnosti općinske uredbe za sada se ne može izjasniti i iz formalnih razloga, jer bi zahtjev za ustavnu prosudbu sporne uredbe trebali podnijeti sami građani koji tamo žive. Samo oni imaju 'pravni interes' da se to pitanje riješi, a ne sindikat općinskih redara, kako se to u ovom slučaju dogodilo, pojasnili su ustavni suci u svom obrazloženju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više