IGRA SJENA

Pogledajte prekrasnu umjetnost od smeća

04.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Premda na prvi pogled izgledaju kao obične hrpe smeća, dvoje umjetnika uspjelo ih je uz malu igru svjetla pretvoriti u nevjerojatno realistične sjene

Britanski umjetnici Tim Noble i Sue Webster pažljivo su postavili svjetlo prema šarenoj hrpi kojekakvog smeća da bi otpatke tako transformirali u nešto sasvim drukčije.

U jednom su radu, nazvanom 'White Trash (With Gulls)', koristili otpatke koje su u kući skupljali šest mjeseci. Zatim su nakon pola godine izradili dvije slike u sjenama, autoportrete dok sjede, piju vino i puše.

Par se voli baviti sirovim temama te su zbog toga došli na glas buntovnika londonske umjetničke scene. U jednom drugom su radu koristili ostatke željeznog otpada, a drugi put materijal od kojeg su izradili dva štakora koja se pare.

Oboje su se obrazovali na koledžu Cheltenham Art, danas Sveučilištu Glouchester i Sveučilištu De Montfort, a njihovi se radovi danas mogu podijeliti u dvije grupe – radovi sa svjetlom i radovi sjena.

'Obje grupe smo paralelno razvijali. Postoje dvije strane svakog umjetničkog djela – sjajna strana i tamna strana. To na neki način reflektira i dvojnost naše osobnosti', rekla je Webster.