Funtime ILEGALNO NANOOKUPLJANJE?

Prosvjed igračaka – ozbiljan problem za rusku policiju

  • Autor: A. S.
  • 27.1.2012 12:12:42
  • 27.1.2012 11:45:47

Ruska se policija ozbiljno uzbunila i pokrenula istragu nakon što je u sibirskom gradu Barnaulu organiziran prosvjed protiv vladajuće strukture. To i ne bi bilo toliko iznenađujuće da u ulozi prosvjednika nisu bile – igračke

Ivan Krupchik
I Wall-E ima pravo na svoje mišljenje
Tužiteljstvo će na inicijativu policije istražiti zakonitost prosvjeda održanog u sibirskom gradu Barnaulu unatoč tome što se radi o nekoliko centimetara visokim plastičnim i plišanim figuricama. Na desetke 'prosvjednika' skupilo se u snijegom prekrivenom parku i privuklo pažnju medija i prolaznika te, premda ne mogu ni govoriti ni micati se, na sebe su navukli ozbiljan gnjev vladajućih.

Legići, plišani medvjedići, figurice iz South Parka i drugih animiranih filmova preuzeli su ulogu prosvjednika i natpisima poput 'Ja sam za pravedne izbore' i 'Lopov bi trebao sjediti u zatvoru, a ne u Kremlju' izazvali bijes, prenosi britanski Guardian.

No još apsurdnija od pokretanja istrage bila je izjava zamjenika šefa policije Andreja Mulintseva, koji je u plišanim igračkama i Lego kockicama vidio prijeteću zvijer 'nove tehnologije' i izrazio sumnju u to da su takva 'nanookupljanja' legalna. 'Snage opozicije koriste nove tehnologije da bi organizirale javne proteste, koristeći igračke s malim parolama i plakatima! Po našem mišljenju, to je još uvijek nedozvoljen javni događaj', rekao je Mulintsev za lokalne medije.

Aktivisti su odlučili biti kreativni nakon što su vlasti konstantno odbacivale njihov zahtjev za odobrenje demonstracija poput onih kakve su održane u Moskvi, a kojima su htjeli ukazati na neregularnost nedavnih parlamentarnih izbora i očekivani povratak Vladimira Putina na mjesto predsjednika na izborima u ožujku.

Prolaznicima je instalacija figurica bila iznimno zabavna, a isto se ne može reći za policiju koja je umjesto lisica izvadila blokiće i zapisivala svaku od istaknutih parola.

'Nastojanje vlasti da ograniči građanske slobode i njihovo pravo iskazivanja mišljenja postalo je apsurdno', rekla je Ljudmila Aleksandrova, 26-godišnja studentica i organizatorica prosvjeda, dodajući: 'Htjeli smo hiperbolizirati tu situaciju te ukazati na apsurdnost i farsu borbe predstavnika zakona s vlastitim ljudima.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više